söndag 10 mars 2013

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Vacker och magisk...

Handling: Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går. Cirkusen öppnar vid mörkrets inbrott och stänger i gryningen. 

Välkommen till Le Cirque des Rêves en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig helt unika upplevelser och fantastiska fenomen. 

Men bakom rökridåerna och speglarna pågår en tävling - en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att använda sina illusionskrafter för att överträffa varandra. Vad spelarna inte vet är att detta spel är en duell intill döden och att cirkusen är skådeplatsen för ett slag som utkämpas mellan fantasins och viljans krafter. Oförtröttligt utövar de unga magikerna sin magi med skäl som deras hemlighetsfulla läromästare, Hector och Alexander, är förtegna om.

När Celia av en slump upptäcker att Marco är hennes motståndare börjar de tänka på sitt spel som ett fantastiskt samarbete. Det är deras förenade krafter som sveper in cirkusen i en ständig förtrollning, och båda två bidrar med ständigt alltmer imponerande detaljer som tycks vara skapade enbart för att glädja den andra. Utan att veta hur deras manipulativa läromästare avser att spelet ska sluta störtar Celia och Marco huvudstupa in i en djup och passionerad kärlek.

Hector och Alexander håller dock fortfarande i trådarna och deras elevers relation tvingar dem att ingripa med svåra följder för Celia och Marco. Det finns bara en utväg för de unga magikerna - en uppvisning av aldrig tidigare skådat mått.


Nu äntligen har jag läst Nattens cirkus och jag blev lika nöjd som jag hoppades. Huvudpersonerna är Celia och Marco men genom boken får jag även lära känna många andra som är inblandade i cirkusen och som är minst lika spännande att följa.

Ein Morgenstern målar upp en fantastisk cirkus och det är nog få som inte skulle vara intresserade att verkligen besöka den. Att allt sker under natten gör det ännu mer spännande och magiskt. Upprinnelsen till cirkusen är att Celia och Marco behöver något ställe där de kan kämpa mot varandra utan att folk riktigt förstår vad som händer. För på en cirkus förväntar sig folk att bli överraskade. Reglerna kring kampen vet bara Celias far och mannen som tog Marco från barnhemmet för att lära upp honom i magi.

Det är svårt att berätta om handlingen utan att avslöja för mycket men boken har dessutom en mycket vackert språk som målar upp fantastiska miljöer i cirkusen.

Jag skulle bli mycket förvånad om den här inte hamnar på min tio-i-topplista vid årets slut.

8 kommentarer:

 1. Jag läste inte allt du skrivit, bara slutklämmen i stort sett, för jag tänkte också läsa denna och vill inte veta för mycket. Ville bara veta vad du tyckte och det verkar ju lovande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monika: Den var definitivt läsvärd och kommer nog leva kvar ett tag i mitt huvud.

   Radera
 2. Den står fortfarande i min bokhylla oläst, så det båfar ju gott då! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carro: Du blir nog nöjd med den. Den passade i alla fall mig väldigt bra.

   Radera
 3. Jag funderar ännu på om jag ska läsa den eller inte, det lutar åt att det blir av någon gång! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lätt med alla bra böcker som finns runt en och som man vill hinna läsa.

   Radera
 4. Kul, det här är en så till ytan vacker bok som jag inte riktigt vågar läsa ifall jag inte skulle älska den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa, helst skulle jag ha velat spara den till semestern i sommar för att kunna läsa den mer sammanhängande. Men jag kunde inte hålla mig och lyckades även få till några längre lässtunder. Och ja, jag förstår vad du menar. Det är lätt att måla upp en bild av boken och jag tycker att författaren lyckades bra (motsvarade min bild rätt bra).

   Radera