fredag 3 maj 2013

Roseanna av Sjöwall Wahlöö

Intressant att lyssna på...

Handling: Ett oidentifierat kvinnolik hittas i en sjö och Martin Beck från mordkommissionen i Stockholm bistår den lokala polisen. Utredningen blir omfattande men långsamt tar bilden av mördaren form. Eftersom bevisen är borta sedan länge måste Beck ta till ett lockbete för att få den misstänkte att avslöja sig.

Uppläsare: Torsten Wahlund

Roseanna är Maj Sjöwall och Per Wahlöös första bok om Beck som kom ut runt 1965. Här får jag lära känna en annan Beck än den jag sett på tv som huvudsakligen Peter Haber men även Gösta Ekman.

Boken började med att Maj Sjöwall berättade lite kort om uppkomsten till bokserien och hennes och Per Wahlöös tankar till upplägget vilket kändes spännande. Det jag gillade mest var att böckerna skulle spegla hur det var där då, att det var viktigt att ta med stora händelser i boken som hände på riktigt motsvarande tid bland annat.

I det stora hela är det en rätt vanlig deckare där man letar efter en mördare. Poliserna jobbar metodiskt med dåtidens hjälpmedel för att fånga gärningsmannen. Stämningen påminner en del om Pontus Ljunghills En osynlig även om den utspelar sig redan 1928.

Någon som saknades var Gunvald Larsson, istället jobbar Beck tillsammans med Kollberg och Melander som kompletterar varandra precis som nutidens deckare som handlar om flera poliser.

Torsten Wahlund gör som vanligt ett utmärkt jobb som uppläsare.

Jag kommer definitivt att lyssna på eller läsa flera av Sjöwall och Wahlöös böcker och då självklart i rätt ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar