söndag 29 september 2013

Snögloben av Amanda Hellberg

Den fjärde boken om Maja Grå!

Handling: Under ett storslaget vinterbröllop på Wytham Hall nära Oxford går något fruktansvärt fel. Brudgummen Theo de Vere, tillika den 25:e earlen av Oxford, hittas död och allt tyder på att det är ett bestialiskt mord. Polisens speciella insatsstyrka där Maja Grå nu arbetar kallas in och möts av en ohygglig syn. Det enda vittnet, den nyblivna bruden, är i djup chock.

Maja får en viktig roll i vittnesförhören tack vare sina unika förmågor. Men den brittiska midvintern är förrädisk, och när ett våldsamt snöfall isolerar såväl utredare som bröllopsgäster på Wytham Halls ägor upplever Maja ett växande obehag. Någonting i hennes närhet kastar mörka skuggor över utredningen. Och det tycks finnas kopplingar mellan det här mordet och en rad oupplösta pojkmord.

Maja känner sig motarbetad på alla fronter, och när hon inser att fästmannen Jacks storebror var ett av gärningsmannens offer, tjugo år tidigare, blir hennes engagemang personligt. Jack har sjunkit djupt ner i en depression och behöver henne, men Maja framhärdar i sin jakt efter sanningen - trots att det kan komma att kosta henne allt. Samtidigt vakar någon över varje steg Maja tar, och hon kastas in i ett ödesdigert spel med en iskall mördare.


Jag älskar Amanda Hellbergs böcker om Maja Grå (även om hennes roll i det brittiska polisväsendet kanske inte är helt trovärdigt). Men hur många deckare är å andra sidan helt trovärdiga? För mig som inte gillar skräckfilmer blir också nivån på obehagligheterna lagom. Maja har nog med att klara av förhållandet med Jack som lever i ett mörker efter allt som hänt.

Jag gillar som alltid den brittiska miljön och kopplingen till det konstnärliga som finns både hos Maja och Jack. Min enda riktiga invändning till boken är att den tar slut för fort. Inte att slutet är forcerat utan att jag vill fortsätt och läsa mer och mer om Maja.

Nu längtar jag redan efter nästa bok!

5 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av Amanda Hellberg än, känner att det måste bli ändring på det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara rekommendera dem. Men det gäller att man klarar lite övernaturliga saker bara.

   Radera
 2. Varför har jag inte läst något av Amanda Hellberg?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, bra fråga? Jag har faktiskt funderat och undrat om du inte tilltalats av de övernaturliga bitarna? Om du ska läsa dem så är den första boken (Styggelsen) helt annorlunda mot övriga. Det kan vara bra att veta och den ger en bakgrund till Maja Grå.

   Radera
  2. Jag gillar övernaturligt i lagom dos, och om det verkar trovärdigt. Inte för "flummigt". Jag älskar ju tex Johan Theorins böcker. Måste absolut testa Amanda Hellberg!

   Radera