måndag 25 november 2013

Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk

Väcker många tankar och funderingar...

Handling: Viktor ska ta studenten och hela familjen samlas för att fira i ett vårvarmt Stockholm. Där står mamma Astrid och styvpappa Henrik tillsammans med halvsyskonen Josefin och Sara. Mormor kommer tillsammans med mostrarna Sandra och Lena. Men den stora överraskningen är att även Viktors biologiska pappa Michael anländer från New York med sin nya familj för att återknyta kontakten med sonen som han övergav för många år sedan.

Michaels ankomst är en smärtsam påminnelse om vad som hände den där sommaren på Fårö för snart tjugo år sedan. Då var de också alla samlade, systrarna, deras mamma Kerstin, och Astrid med sin nya lilla familj. Det var den lyckligaste tiden i Astrids liv. Så plötsligt lämnade Michael Astrid ensam med deras nyfödda son.

Och här står de nu alla samlade på en skolgård efter så många år. Snart kommer allt förändras dramatiskt igen. De starka känslorna som uppstår mellan Astrid och Michael ställer allt på spel i Astrids väl uppbyggda tillvaro av trygghet och stabilitet.

Lena har just fått besked om att hon har en livshotande cancer­sjukdom. Sandra och hennes mans dansstudio håller på att gå i konkurs. Och vad hände egentligen den där sommaren då Michael drog? Varför vill Lena inte låta Astrid besöka henne på sjukhuset? Och hur ska Sandra kunna betala skattemyndigheten 50 000 kronor inom två veckor?


Efter att ha läst ett antal deckare efter varandra var Helena von Zweigbergks bok en uppfriskande omväxling trots att den på många sätt var tragisk.

Den handlar om tre vuxna systrar och deras inbördes relationer. De är så olika och har tagit rätt klassiska roller utifrån deras plats i syskonskaran. Astrid upplevs som den lyckade storasystern med den perfekta familjen. Sandra har det utåt sätt mycket tuffare att få till både arbete och familj och när boken börjar är det riktigt illa. Lena, den yngsta har gått sina egna vägar. Både av eget val men också för att fly.

När Astrids sons far kommer till sin sons student väcks mycket upp hos alla, det tillsammans med Lenas sjukdom och andra avslöjanden gör sommaren oerhört tuff för dem alla.

Mitt i allt detta finns fyra mer eller mindre vuxna barn till de två äldre systrarna och jag lider när deras känslor får stå tillbaka på grund av föräldrarnas oförmåga att hantera allt som händer kring dem. För det är ju inte bara i den gamla familjen problemen kommer från utan det är även i sina nuvarande familjer som de ska hantera vardagen och kärleken till varandra.

Boken har många bottnar och i stora drag får man uppleva sommarens händelser genom var och en. Det gör att man får en ökad förståelse för var och ens känslor och handlingar. Och ju mer jag läser desto mer uppskattar jag boken. Historien håller hela vägen och kommer leva kvar i mig länge.

Den här boken kan nog fungera bra som bokcirkelbok. Även om jag inte kände igen mig riktigt i karaktärerna så väckte den tankar om relationen mellan syskon, par samt föräldrar och barn. Även hur man hanterar relationen till en anhörig som är svårt sjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar