söndag 20 september 2015

Projekt Rosie av Graeme Simsion

En mysig bok om en annorlunda man...

Handling: Don Tillman är 39 år gammal och ska gifta sig. Han vet bara inte med vem än. Han ser bra ut men har aldrig riktigt passat in i några sociala sammanhang och har svårt att få kontakt med kvinnor. Men som den strukturerade forskare Don är utformar han Projekt fru - ett mycket grundligt frågeformulär - som ska hjälpa honom att hitta den perfekta partnern. Hon får absolut inte röka, dricka, ogilla kött, komma försent eller rubba hans inrutade liv.

Rosie Jarman gör allt detta. Hon är även spontan, smart och snygg, jobbar som bartender och vänder upp och ner på hela Dons tillvaro. Eftersom han är professor i genetik kan han hjälpa henne i sökandet efter hennes biologiska pappa. Och ju mer Don engagerar sig i Rosies jakt, desto mer börjar han släppa på sina strikta rutiner. Hon drar ut honom ur hans trygga men trista tillvaro och han börjar förstå att man inte kan hitta kärleken med hjälp av vetenskapliga tester.


Det känns som jag läser den här boken långt efter att den var i ropet. Men nu blev det till slut av.

Jag tycker boken är mysigt och författaren beskriver Don Tillman på ett ömsint sätt trots att han har svårt för att klara livets sociala regler. Han är en mycket effektiv man och har ett mycket strikt schema över sitt liv för att vara så effektiv som det bara går. När Rosie gör entre i hans liv så väljer Don att släppa på rutin efter rutin för att finnas där för henne utan att riktigt förstå varför.

Den här boken är väldigt klassiskt uppbyggd som många kärlekshistorier är. Men det som gör att den skiljer sig från mängden är dels att Don är huvudpersonen och till och med skriven i jag-form. Dessutom är som sagt Don inte riktigt som de flesta andra människor. Men kanske just för att han är jag-personen så går det att se att han oftast har välmenande motiv även när det går fel.

Den här kommer inte lämna några större spår efter sig men det var ändå en trevlig läsning.2 kommentarer:

  1. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och det gjorde mina bokcirkelkompisar med. :) Nu är jag väldigt sugen på att läsa fortsättningen som kommer i höst. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade läst lite varierande omdömen så jag visste inte vad jag skulle tycka. Men i slutändan blev den bättre än förväntat. Jag såg att tvåan kommit men väntar till några hunnit läsa den :-).

      Radera