torsdag 16 november 2017

Alex av Pierre Lemaitre

En mycket bra deckare som gör tvära kast!

Handling: Alex Prévost blir brutalt överfallen på öppen gata och inkastad i en vit skåpbil. Hennes kidnappare lämnar henne naken i en bur upphängd flera meter över marken i en övergiven fabriksbyggnad. Dagarna går och tiden börjar rinna ut. Blir det hungern, törsten eller råttorna som gör slut på Alex först? Förutom ett osäkert ögonvittne har kommissarie Camille Verhoeven inte ett enda spår att gå på. Ingen identitet på offret, ingen saknad och ingen misstänkt. Men i takt med att han långsamt lyckas nysta upp den unga kvinnans exceptionella historia, blir det allt tydligare för Camille att det inte är något vanligt offer han letar efter. Att rädda Alex liv är snart det minsta av kommissariens bekymmer...

Uppläsare: Magnus Roosmann

När jag började lyssna på den här boken så visste jag inte så mycket om den mer än att den verkade populär. Men bilden jag målade upp motsvarade verkligen inte verkligheten.

Det här är en bok som överraskade mig flera gånger på ett positivt sätt. Jag trodde att den skulle påminna om Jussi Adler Olsens bok Kvinnan i rummet. Men så blev det inte. Det jag hade problem med var alla franska namn och platser. Sånt blir mycket svårare för mig när jag inte ser dem i skrift. Men samtidigt var det inte något jag led väldigt mycket av. Poliserna hade jag tillräckligt bra koll på till exempel.

Det är mycket tillbakablickar på kommissarie Camille Verhoevens tidigare liv. Och när jag kollar vad det finns för mer böcker med honom inser jag att det här är den andra boken i serien. Bok nummer ett kommer ut först i vår i Sverige med titeln Irène. Nu känner jag att jag fick veta så pass mycket om hans privatliv i den här boken för att orka läsa/lyssna på första boken. Gissningsvis är den här boken mycket bättre och därför gavs den ut först. Den tredje boken i serien - Camille har nyligen kommit ut. Dessutom finns det en kortare sidostory som gavs ut mellan Alex och Camille men som inte är översatt. I dagsläget har Sekwa fokuserat på Irène, Alex och Camille.

Jag tycker om persongalleriet även om Camille verkar vara rätt annorlunda på lite olika sätt. Men eftersom det framgår tydligt varför han ser ut som han gör så känns det ändå naturligt. Jag vill inte säga så mycket mer om själva boken för att inte avslöja något om vare sig den här boken eller den första. Men jag vet så mycket att jag kommer definitivt läsa mer av författaren.

Betyget blir 4+.

2 kommentarer:

  1. Nu blir jag ju extra glad över att jag köpte den för ett tag sedan, men jag gissar då att jag kommer att vänta tills Irène släpps :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är nog lika bra. Och du skulle ju inte ge upp även om Irène inte blir någon favorit. Här tänker jag mest på att förlaget valt att ge ut den första boken sist vilket säkert har sina orsaker.

      Radera