söndag 9 december 2018

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund

En fin julig bok!

Handling: Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare har hon fortfarande svårt att finna mening i tillvaron. Det dåliga samvetet gnager i henne, fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom?

På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon bestämmer sig för att försäkra sig om att han kommer hem välbehållen. Den kvällen föds en idé hos Emma. Hon ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till julafton.

Från att oftast vara ensam möter Emma under dessa vintriga dagar en mängd människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Men är hennes goda gärningar tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne? Hur kommer hennes liv se ut när hon vaknar på julafton?Det här en feel-good som passar mig bra. För den är inte bara god utan innehåller även en hel del sorg och smärta. Jag kan inte säga att smärtan helt tränger igenom till mig. Kanske för att jag inte får en klar bild över hur hennes sambo eller hur deras förhållande faktiskt var. Men jag tycker väldigt mycket om Emma och lider med henne.

Sen är det mysigt att den utspelar sig i Stockholm och det kändes lite extra trevligt att gå förbi t.ex NK som precis hade nämnts i boken. Och att den dessutom utspelar sig i en inredningsbutik förstärker nog myskänslan hos många. I synnerhet runt jul.

Boken rymmer mycket ensamhet och då inte bara hos Emma. Jag tycker också om att boken inte är så enkel att bara genom att göra lite goda gärningar så blir allt bra. Utan det behövs verkligen mer. Som att förlåta sig själv i det här fallet.

Betyget blir en svag fyra av fem möjliga. 

2 kommentarer:

  1. Det finns så många intressanta julböcker nu för tiden, som jag vill läsa. Den här är en av dem. Får se om jag hinner med fler böcker än vad jag har inplanerat, då kanske det blir denna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lockades också mer av den här än många andra. Men sen är det nog dessutom första gången jag faktiskt läser en julbok i juletid.

      Radera