söndag 23 december 2018

Kjelle Berka från Högdalen - Kjell Berqvist berättar för Hans Christiansen

Intressant bok om en av våra mest kända skådespelare!

Handling: Kjell Bergqvist är en mycket uppskattad skådespelare, både på scen och på filmduken. Hans engagemang för de utsatta är stort, framförallt för kvinnor och barn.

Bakom allt det här ligger egna erfarenheter och värderingar från livets stig. En kärleksfull uppväxt i Högdalen där halvsyskon dyker upp var och varannan dag, via päronglass i nyllet på rektorn i första ring med relegering som resultat.

Det här är en berättelse från de första stapplande stegen till i dag. Alla gamla kolleger, från Sif Ruud till Tommy Körberg, som har påverkat Kjelle i hans yrke. Det handlar om ett liv med en förbrytare, om möten med drottningen och middag med regeringen. Om Kjelles alla kvinnor med bland annat sju år i en romsk familj och äktenskapet med Miss Universum.


Jag tycker det är intressant att läsa biografier/memoarer om de har något att berätta. I den här boken är det Kjell Bergqvist själv som för ordet så det är verkligen en sanning ur hans perspektiv. Men som boken är skriven så känns det äkta!

Rösten i berättelsen är så tydligt Kjell Bergqvist egen trots att det inte är en ljudbok. Allt är rakt på sak och det hymlas inte om något. Det gör att bokens text inte är det minsta vacker utan istället väldigt rak. Men den känns väldigt ärlig.

Det ges en hel del kängor till ett gäng människor och skvallerpressen i synnerhet. Ingen som har koll på Kjell Bergqvist har missat att han verkligen avskyr dessa reportrar. Han har också en väldigt kort stubin vilket inte gör honom mindre intressant för dem gissar jag.

Boken går igenom hela hans uppväxt, vägen in i skådespelaryrket och en del om hans privatliv. Men jag tycker att han har en rätt bra balans där och inte lämnar ut dem så mycket om sitt privatliv. I alla fall väldigt mycket mindre än vad som antagligen redan skrivits. Nu har boken blivit några år så det står inget om Springfloden.

Jag vet inte om min syn på honom ändrats särskilt mycket. Jag blir inte så imponerad men heller inte förvånad när den yngre Kjell Bergqvist mest festar runt och det är prat om snygga brudar (känns rätt själslöst men han är väl inte den första kändis som levt så). Den nuvarande Kjell Bergqvist verkar ha mognat en hel del och verkar ge en hel del pengar i välgörenhet. Hans humör ställer till det för honom men jag får för mig att det går bättre nu.

Boken får betyget 3+ och var underhållande att läsa. Men inte så mycket mer än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar