söndag 2 juni 2019

Inte för nära av Colleen Oakley

En fin feelgood som innehåller en hel del sorg!

Handling: Jubilee Jenkins har en ovanlig åkomma: hon är allergisk mot andra människor. Sedan en nära döden-upplevelse som tonåring har hon därför isolerat sig i sitt hem. Men när hennes mamma dör tvingas Jubilee lämna sin trygga exil och ge sig ut i verkligheten igen. Som den stora bokälskare hon är lyckas hon få jobb på det lokala biblioteket och där möter hon Eric Keegan och hans adopterade son, Aja. Eric har precis flyttat till stan och kämpar med att få vardagen att gå ihop samtidigt som han oroar sig för Aja, som två år tidigare förlorade sina biologiska föräldrar i en flygolycka. En varm vänskap växer snart fram mellan dem alla tre, och mellan Jubilee och Eric väcks känslor ingen av dem hade räknat med.


Den här boken är precis den typen av feelgood som jag verkligen tycker om - trots att den innehåller en mycket udda allergi som kanske inte är helt trovärdig. Men hur många böcker innehåller inte saker som inte känns helt sannolika?

Vi får följa huvudpersonerna Jubilee och Eric i vartannat kapitel. Trots det, känns det som att Jubilee faktiskt är huvudpersonen och den jag kommer mest nära på något sätt. Kanske också för att vi får mest bakgrund på henne också. En annan fin person är Aja som vi också lär känna till viss del. Eric är hans adoptivfar men det är Jubilee och Aja som verkar förstå varandra bra. Aja är inte som alla andra barn vilket vi lär oss allt eftersom.

Miljön känns lite småstadsaktig på något sätt trots att jag inte har ett aning om ifall den är det. Men det har nog mycket med biblioteket som Jubilee får jobb på att göra med stammisarna som kommer dit. Bara det i sig ger en skön myskänsla även om inte alla kunder luktar jättegott.

Men det är ändå relationerna mellan personerna i boken som gör att det är svårt att släppa den. Även Erics kamp att hitta tillbaka till sin dotter genom att läsa böcker som hon tidigare läst.

Jag fick boken av en kompis och är mycket glad för det. Det här är som sagt verkligen den här typen av feelgood som jag tycker om. Personer som haft eller har det svårt och dessutom med en skön dos av böcker som extra-plus.

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar