söndag 13 oktober 2019

Münsters fall av Håkan Nesser

Den sjätte boken i serien om Van Veeteren.

Handling: ''Det var som det var, summerade Münster uppgivet när han lämnade polishuset: Av okänd anledning hade en okänd gärningsman mördat en harmlös pensionär - på det mest bestialiska vis. Det hade gått fyra dygn sedan dådet och man hade fortfarande inte kommit i närheten av en lösning.
Ännu en gång dök några ord av Van Veeteren upp i huvudet på honom.
Det är med polisarbete som med livet, hade kommissarien konstaterat över en fredagsöl på Adenaar's för några år sedan. Nittifem procent är bortkastat.
Var det inte dags att vara framme vid de där sista fem procenten? Undrade Münster. Borde inte genombrottet komma snart?
Eller var det så att dessa dystra kungsord från Van Veeteren var ett slags vink om att han borde titta in på Krantzes antikvariat? Söka upp kommissarien?''
Münsters fall är den sjätte romanen i serien kring Van Veeteren.I den här boken är det Münster som har huvudrollen även om Van Veeteren finns där i bakgrunden. Men Van Veeterens dysterhet har i stället gått över till Münster. Mycket jobb och lite tid för familjen gör att han blir allt mer bekymrad.

En äldre man blir brutalt mördad och efter ett tag känns fallet väldigt trivialt. Men självklart är det inte så enkelt som det verkar. Dessutom försvinner två personer i offrets närhet och det går inte att förstå hur det hänger ihop. Ett fall kanske men inte båda!

Det känns verkligen som den här serien har en viss dysterhet över sig. Poliserna har en njutning av att lösa fallen men det finns ofta en besk eftersmak. Tragiska familjehändelser är inte ovanliga som direkt eller indirekta orsaker. Dessutom påverkar utredningarna ofta poliserna och deras familjer. Trots det så tycker jag ändå om att lyssna på serien. Det är dessutom trevligt att återse ett gammal välbekant gäng.

Något jag inte var helt nöjd med var att det var Stefan Sauk som läste upp boken istället för Håkan Nesser själv. Jag tycker inte om hur Sauk låter när han ska härma vissa kvinnoröster. Det blir mer som en dålig komedi. Vissa kvinnoröster går bra men så fort det är en t.ex. mindre rolig hemmafru så ser jag mer för mig teaterscen där han spelar en fånig kvinna - tyvärr.

Betyg 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar