torsdag 9 april 2020

En annan tid av Lee Child

Rejält spännande!

Handling: Jack Reacher planerar att följa höstsolen på en storslagen roadtrip genom USA, från Maine till Kalifornien. Han kommer inte långt. På en landsväg djupt inne i New Englands skogar ser han en skylt som leder till en plats han aldrig har varit på - staden hans pappa är uppvuxen i. Han bestämmer sig för att göra en avstickare dit. I stadshuset morgonen därpå frågar Reacher var hans gamla familjehem ligger. Han får då höra att ingen vid namn Reacher någonsin har bott i staden. Reacher vet att hans far aldrig återvände till sin hemstad. Nu är frågan om han var där till att börja med.


I den här boken blir det lite fokus på Jack Reachers pappa. Jack Reacher har aldrig träffat några släktingar till pappan men däremot hört var han växte upp. Så när han av en slump hamnar där bestämmer han sig för att stanna till och kolla upp det gamla familjehemmet. Men det visar sig inte vara så enkelt.

Parallellt hamnar ett yngre kanadensiskt par på ett udda motell inne i skogarna i trakterna av där Jack Reachers pappa växte upp. Deras bil är trasig och motellets ägare gör inte mycket för att de ska kunna ta sig därifrån.

Jag har läst och lyssnat på många böcker om Jack Reacher genom åren. De fungerar bra när hjärnan inte vill ha så ansträngande handling utan mer rakt på och snabbt tempo. Däremot brukar jag ofta gilla första halvan bäst medan andra delen mest är en lång kamp och ett antal slagsmål. Men här är jag nyfiken under hela boken över vad som ska ske. Antagligen just för Jack Reachers pappa och vad han hittar där. Och för att det inte bara är fokus på en händelse.

Senaste året har jag även lyssnat på fyra av David Baldaccis böcker om John Puller. Och jag har lite svårt att hålla isär dem, i synnerhet som boken jag lyssnade på för tre månader sen handlade om John Pullers pappa. John Puller jobbar som militärpolis och har en bror inom det militära och en far som varit militär.

Som alltid hamnar Jack Reacher i en del trubbel. Delvis för att han alltid ställer sig på de svagas sida. Men också för att han löser problemen med våld för det mesta. Våldet i sig är jag inte alls förtjust i men jag tycker ändå att böckerna är bra i det stora hela. Om inte annat spännande och kanske inte helt realistiska.

Betyget blir en fyra av fem möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar