söndag 12 april 2020

Hur ljuset tar sig in av Louise Penny

Så otroligt spännande!

Handling: Julen närmar sig och i Québec innebär det en tid av bländande snöfall, glimrande belysning och sammankomster med vänner framför värmande brasor. Men för kriminalkommissarie Gamache faller en skugga över den vanligtvis festliga perioden. De flesta av hans bästa poliser har lämnat mordroteln, och fientliga krafter har börjat samlas mot honom.
Så när Gamache får ett meddelande från Myrna Landers om att en gammal vän inte anlänt som väntat till småstaden Three Pines välkomnar han möjligheten att komma bort från stan. Gamache blir förbryllad av Myrnas motvilja att avslöja namnet på sin vän och upptäcker snart att den saknade kvinnan en gång varit en av, inte bara Nordamerikas, utan världens mest kända personer och som nu är i princip bortglömd.
Under utredningens gång dras Gamache allt djupare in i Three Pines värld. I allt högre grad utreder han inte längre bara Myrnas väns försvinnande, utan söker också en trygg plats för sig själv och de kollegor som ännu är honom trogna. Finns det lugn att finna ens i Three Pines? Och till vilket pris?Hur ljuset tar sin in är den nionde boken med kriminalkommissarie Gamache och fick bli min påskekrim. Egentligen ville jag inget hellre än att sträckläsa den. Men eftersom jag samtidigt inte ville att den skulle ta slut drog jag ut på det lite.

I den här boken får återigen Three Pines en stor roll och folket där. Dessa böcker i serien är nog bäst. En vän till Myrna dyker inte upp i byn som förväntat och Myrna kontaktar kommissarie Gamache. Han ser det som en chans att få komma bort från polishuset där det har blivit kallt och otrevligt med undersåtar som inte gör sitt jobb. Allt för att provocera honom och styrt av en hög person inom polisen. Alla utom inspektör Lacoste har nämligen blivit förflyttade.

Gamache och Lacoste tar sig an fallet med Myrnas väninna som verkar ha en väldigt annorlunda bakgrund och hon även känd hos de flesta som är lite äldre. Och parallellt håller Gamache på med lite undersökningar om vad hans motståndare egentligen håller på med. Och vilka ligger egentligen bakom?

Så boken varvar mellan ett lugnare fall där vi får återse Clara, Myrna, Ruth, Olivier och Gabri med flera och sen en undersökning som blir nästan olidligt spännande och obehaglig. Och man vet ju aldrig med Louise Penny hur det ska gå...

 Betyg 5 av 5.

4 kommentarer:

 1. Det här är väl den nya, den som kom för bara ett litet tag sedan? Har snart läst alla de tidigare (två kvar tror jag) så jag får nog önska mig denna när jag fyller år 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är den nyss utkomna. Så jag gjorde ett bokinköp nu inför påsk. Med långledigt över påsk i och med permitteringen tyckte jag att den här boken passade utmärkt att bara njuta av. Enligt Goodreads verkar finnas sex stycken som inte är översatta än vilket känns underbart. Och ja, du bör önska dig den här :).

   Radera
 2. Jag har inte läst den här, men jag har läst alla de tidigare och dessutom nästa i serien. Jag hamnade av misstag lite i oordning, men jag kan säga att nummer tio tyckte jag var den bästa hittills. Så har du något att se fram emot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det låter jättebra! Jag skulle egentligen kunna läsa den på engelska men föredrar ändå att vänta på den svenska översättningen så länge den inte dröjer för länge.

   Radera