måndag 15 februari 2021

Klubben för lyckliga slut av Caroline Säfstrand

Vid livets vägskäl del 1!

Handling: Cecilia har förlorat sin man i alldeles för tidig ålder, Lisbeth inser att hennes liv har stagnerat och Ivy är en person som oroar sig för allt. Dessa tre väldigt olika kvinnor befinner sig alla vid ett vägskäl i livet när de får en reklamlapp på sina bilar med inbjudan till skrivkursen "Klubben för lyckliga slut". Utan att de vet om det tar deras liv nu en helt ny riktning. En dag i veckan träffas de i klubben som leds av Sam, och där djupa hemligheter från det förflutna nystas upp och steg för steg lär de sig att älska, leva och skratta igen. Men kommer de att kunna forma sitt eget lyckliga slut?

Uppläsare: Gunilla Leining

Det här var en bok som jag huvudsakligen lyssnade på. Men med 3,5 h kvar att lyssna och en timme till det var dags att sova ledde till att jag läste klart boken som e-bok - och somnade betydligt senare än vanligt. Jag kunde bara inte släppa boken och ville inte vänta både en natt och en hel arbetsdag innan jag kunde fortsätta. Så måndagen blev lite seg istället.

Jag har tidigare lyssnat på två böcker av författaren. Böckerna Alltid din dotter som jag tyckte var helt ok och Villa Havsbris som jag tyckte mycket om. Och den här tyckte jag ännu mer om. 

Vi får främst följa fyra kvinnor (ja, fyra för Cecilias syster får också vara med) och ledaren Sam. Cecilia har inte kommit över förlusten av sin man. Hon har heller inte pratat med sin syster på många år men ödet för dem samman igen. Lisbeth närmar sig pensionen och undrar om livet inte ska bli roligare än så här. Och Ivy som lider svårt av sånt som hänt i sin barndom är visserligen lycklig i sin familj men är otroligt rädd för att något ska hända. Genom Sams skrivkurs så börjar saker hända med dem.

Miljön är skånsk och jag skulle så gärna vilja besöka ett visst rum hos Cecilia. Jag kan inte säga att jag varit mycket i Helsingborgstrakten i vuxen ålder men jag har i alla fall promenerat på Råå - för många år sen när jag var på konferens på Sundsgårdens folkhögskola. Jag trivs med kvinnorna vi får följa som alla är väldigt olika. Men som av olika skäl inte mår jättebra. När det gäller Lisbeth så kan jag verkligen se henne framför mig och vill bara skaka om henne. Jag misstänker att det finns en hel del som henne men jag hoppas att vi kvinnor alla kan bli bättre på att stå upp för oss själva.

Det tog tid att lära känna Sam och jag kan inte säga att jag blev helt klar över honom även om det blev mer begripligt mot slutet. Jag såg att det här var den första delen i en serie och att den andra boken kommer i sommar. Men jag vet inte om det är att de har liknande tema (vilket egentligen även stämmer in på Villa Havsbris i så fall) eller om några karaktärer i den här boken kommer att finnas med som bifigurer. Ja, jag får se helt enkelt. Oavsett ser jag väldigt mycket fram emot en fortsättning.

Det här var en feelgood som passade mig! Mysiga miljöer, skrivande och även ett inslag av kombucha (vilket jag visserligen aldrig smakat men blev väldigt nyfiken på). 

Betyg 4+ av 5 i kategorin feelgood.

2 kommentarer:

  1. Tyckte väldigt mycket om denna och det är väl ungefär så här som feelgood ska vara, tänker jag. Inte det där flamsiga, tramsiga som det ofta är. Det här mådde jag bra av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det här är den bästa sortens feelgood. Sen var det ju dessutom i Skåne :).

      Radera