fredag 27 maj 2022

Vådaskott av Katrine Engberg

Tredje delen i Köpenhamnsserien!

Handling: Tonåringen Oscar försvinner från sitt välbärgade hem i Köpenhamn och lämnar ett kryptiskt meddelande efter sig. Samtidigt hittas ett lik i sopförbränningsanläggningen Amager. Utredningen leder polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner till Oscars färgstarka familj Dreyer-Hoff, som driver ett auktionshus. Men är den starka familjesammanhållningen avundsvärd, eller är de vuxnas kärlek till sina barn snarare sjuklig? Esther de Laurenti, pensionär med näsa för mysterier och Kørners vän, gör en fasansfull upptäckt på webbsidan för Dreyer-Hoffs auktionshus. Vem är det som mördar för att skapa odödlig konst?

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Det här är en serie som jag uppskattar och så är det ju rätt ofta med danska serier, vare sig det gäller böcker, tv-serier eller film. 

Vi har dessutom fått lära känna Jeppe och Anette under två tidigare böcker så det blir trevligt att återse dem. Det händer rätt mycket med dem i böckerna och det känns som att det är rätt många saker som de får erfara och som vuxna kan råka ut för i parrelationer. Men det är ändå inte på ett sätt som tar över själva deckarhistorien. Som person har jag lättare för Jeppe och skulle nog ha svårt för Anettes sätt att vara. Men i en deckare blir hon rätt uppfriskande även om hon inte alltid beter sig så korrekt. 

Här blir det en rätt dramatisk början med en kropp på en sopanläggning inklusive en försvunnen pojke från en lite halvkänd familj. Sen övergår boken i lite mer traditionellt polisarbete med intervjuer och jagande efter folk. Parallellt så händer det en del i deras privata liv. Vi får även följa Esther de Laurenti och hennes inneboende Gregers som också hängt med från första boken. 

Den fjärde boken i serien kommer ut nu i juni. 

Betyg: 4 av 5 i kategorin deckare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar