måndag 6 juni 2022

Där inget vissnar mera av Ambrose Parry

Första delen om Sarah Fisher och Will Raven!

Handling: I Edinburghs gamla stadsdelar påträffas på kort tid flera döda unga kvinnor. Samtliga bär spår av en utdragen, plågsam död.

Läkarstudenten Will Raven börjar som lärling hos den erkänt briljante Dr Simpson, som accepterar alla sorters patienter, rika som fattiga. I huset experimenteras det flitigt med nya medicinska landvinningar, inte minst på det spännande området bedövning. Där finns också tjänsteflickan Sarah Fisher, som med sin näsa för oegentligheter ogillar Will från första stund.

Även om motiven skiljer sig åt, har Will och Sarah skäl att undersöka de märkliga dödsfallen närmare. Sökandet för dem djupt in i Edinburghs mörkaste skuggor, där de motvilligt måste börja samarbeta för att överleva. 

Det här är en historisk deckare som utspelar sig under mitten av 1800-talet. Vi får främst följa Will Raven och Sarah Fisher. Sarah jobbar som husjungfru hos doktor Simpson och vill inget hellre än att dyka in i den medicinska världen. Men det är inget en föräldralös kvinna kan välja där och då. Will Raven kommer från marginellt bättre förhållanden. Han är i alla fall man och fått plugga. Men han har ändå inte haft det lätt. 

Vi får följa hur Will jobbar med Dr Simpson och lär sig om att hantera svåra förlossningar. För det verkar mest vara när det är något som inte löper på bra som han tillkallas. Och deras resurser där och då är rätt begränsade. Sarah gör sitt bästa att få jobba nära kliniken men det är inte lätt när hon förväntas ta hand om en stor del av hushållet. 

Både Will och Sarah hör talas om unga fattiga kvinnor som dör oväntat och upptäckten av att de båda känner kvinnor som råkat ut för det gör att de börjar undersöka vad som hänt. 

Förr om åren hade jag oftast svårt för historiska romaner. Med åren har det blivit bättre men jag tycker att det är jobbigt om det blir för stort fokus på allt som var jobbigt på den tiden. Och lite så var det här vilket gjorde att läsningen gick trögt. Både Wills och Sarahs tillvaro känns väldigt osäker och utsatt. Samtidigt är de båda på förhållandevis bra ställen i sitt liv. Men det är ju sant att det behövdes väldigt lite för att lyckan skulle vända. 

Parallellt får vi veta väldigt mycket om sjukvården då och i synnerhet förlossningar och bedövningsmedel eller kanske snarare narkosmedel. För min del blir det för mycket rabblande om forskningen som pågick och för lite deckare av historien. Men det är tydligt att en av författarna kan sitt ämne då Ambrose Parry är en psedonym för ett gift par och där frun är narkosläkare.

Så boken är läsvärd om man vill ha en historisk roman med mycket läkarvetenskap och om hur folk levde där och då och sen en liten deckarhistoria på det. För min del gick det trögt med läsandet och det tog lång tid innan jag fastnade. Så boken får en svag trea i betyg. 

Det finns en bok till i serien som är översatt och en tredje bok som bara finns på engelska än så länge. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar