söndag 25 september 2022

Kallbaderskan bland fjällen av Karin Härjegård

Första delen i en ny serie!

Handling: När Helena förbereder sin man Martins födelsedagsmiddag, får hon reda på att han under lång tid svikit och lurat henne. Världen rämnar och Helena flyr stan för Härjedalens fjäll, där hon får låna en liten röd timmerstuga av den egensinniga, pensionerade lärarinnan Sonja.

I ensamheten i stugan blir livet till en början ännu mörkare, trots sommarens ljusa nätter. En dag lyckas hon till slut ta sig ut på vandring, och då möter hon den unga och livsstarka Louise, som driver ett våffelbruk på fjället. De blir snabbt vänner, och Louise lyckas övertala Helena att bada kallt i fjällsjöar och långsamt hitta ny livsglädje.

Helena börjar arbeta i våffelstugan, och trivs oväntat bra. I hela sitt liv har hon drömt om att få arbeta med mat, och hoppet börjar spira i henne igen. Men Helena bär på ett mörker från barndomen, som hon måste överkomma för att bli hel.

Uppläsare: Marie Richardson

Jag valde att lyssna på den här efter att ha läst positiva inlägg om den. Och innehållsmässigt verkade den passa mig som gärna vill ha lite mörker/sorg i en feelgood. Jag tycker verkligen om att följa Helenas mentala resa när hon inser att hennes man inte var den man hon trodde att han var. Han som varit den som räddat henne från hennes barndoms sorger har nu också svikit henne. 

Precis som i den förra feelgoodboken som jag lyssnade på så är inte världen och relationer svartvita. Man kan svika utan att allt man gjort varit dåligt. Och det är inte lätt att börja leva ett nytt liv där man är ensam.

I den här boken blir det en resa till fjällen och det finns även inslag av lusten till mat och matlagning vilket jag gärna lyssnar på. Här finns också inslag av kallbad och jag som knappt badar på sommaren när det är som varmast blir sugen på att testa kallbad. I alla fall så länge jag ligger i en varm soffa och läser. 

Som alltid i den här typen av böcker känns det som att vissa saker är lite väl enkla att genomföra (vissa praktiska saker) men jag har överseende för det för den här handlar mest om resan som Helena behöver göra för att bli en självständig vuxen. Och som sagt med härliga inslag av mat och kallbad.

Betyget blir en stark fyra i kategorin feelgood.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar