onsdag 28 december 2022

Kommande böcker i januari 2023

Ett nytt år och ny månad och ett gäng nya böcker!

Först ut är en bok som har kopplingar till Åland vilket alltid lockar mig.

Döden och Kerstin av Sebastian Johans

Nirstedt/litteratur

Antal sidor: 256

Utgivningsdatum: 2023-01-02

"Hon har lagt mig i matsalen för att det är här jag ska dö. Det är inte muntrare än det låter. Inte värre heller."

Kapten Rönner ligger i en villa på Åland och dör. Han hör sin hustru och hennes sommargäster skvallra i salongen, medan minnena tränger på i allt febrigare visioner. Det är 1960-tal och färjetrafiken på Östersjön har precis börjat växa till ett fenomen. Och det är till havet tanken ständigt återvänder, till däck och kommandobryggor. Till sjöresans undantagstillstånd, som gör också livet i land till ett undantag. I fragmentariska hågkomster bryts moderniteten mot det gamla livet och en mans självbild mot det som kunde ha varit.

I Uppsala förbereder sig Kerstin under några hektiska dagar för ännu en sommar som gäst i Rönners hus. För henne är turistens temporära undantagstillstånd en stor frihet. I det tillfälliga kan man vara som man vill.


Bränder skrämmer mig verkligen. Men lockar även till läsning även om jag ännu inte testat på den här serien som nu kommer med sin tredje bok.

Se dig brinna av Anna Granlund

Southside Stories

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-01-02

En brandinspektör hittas död, drunknad, i Värtahamnen. En storbrand i en lagerlokal i samma kvarter, fylld av utländska svartarbetare, leder brandingenjör Jessica Frank in i en skoningslös värld där människoliv sätts på spel för andras vinning. På Östermalms brandstation får brandmästare Stefan Berg en ny utmaning - den första operativa kvinnliga brandmannen någonsin på stationen ska börja på grupp 4. Samtidigt kommer en ung kvinna från Lettland till Sverige med hopp om en ny framtid. Men mörka krafter vill dem alla illa. Jessica bär dessutom på en hemlighet som hon inte kan dölja för all framtid ...

 


Jag har läst flera böcker av den här författaren som jag tyckt om.

Hela mitt  hjärta av Anne Liljeroth

Louise Bäckelin Förlag

Antal sidor: 365

Utgivningsdatum: 2023-01-05

När Livia skrivs ut från sjukhuset efter att ha vårdats för en hjärtinfarkt gör hon det med en förnimmelse av att ingenting är som vanligt. Hon känner sig som en ny människa. Kanske inte till det yttre, men inombords är hon förändrad och hon är ödmjukt tacksam över att ha fått en andra chans i livet. Men tanken på vad det innebär och vad som väntar gör henne livrädd. I allt detta blir saknaden efter barnen bottenlös.

I sju år har hon funnit sig i att hennes tre barn inte vill ha någon kontakt. Inte ett ord. Inte en rad. Inte ett möte. Inte en dag har gått utan att hon tänkt på dem och undrat hur de har det.

När hon trevande börjar närma sig dem river det upp sår från en tid som de alla försökt glömma. Ett äktenskap som kanske aldrig borde ingåtts, en uppväxt som kantats av tystnad och falska motiv. Alla har de minnen som präglat dem. Men har de samma bild av vad som hände i villan där de bodde?


Här börjar Ninni Schulman om med en helt ny serie (Siljansserien) som jag gärna testar på.

Som vi lekte av Ninni Schulman

Bazar Förlag

Antal sidor: 350

Utgivningsdatum: 2023-01-05

Sommaren 1983 släpps f. d. polisen Ingrid Wolt ut från kvinnofängelset Hinseberg. För att starta ett nytt liv slår hon sig ner i Dalarna. Hennes högsta önskan är att få tillbaka dottern Anna som bor i fosterfamilj, men då måste hon ha ett arbete. Eftersom ingen vill anställa en fängelsekund startar hon Siljans Spaningsbyrå och får snart sitt första uppdrag. Ett år tidigare försvann den 12-årige Mattias spårlöst. Enligt polisutredningen omkom han i en drunkningsolycka, men Mattias mamma vägrar acceptera förklaringen och ber Ingrid att ta reda på vad som hänt. Tillsammans med Benny, en bekant från Polishögskolan, börjar Ingrid nysta i fallet som kastar en mörk skugga över hela byn.DNA är något som intresserar mig så det blev en liten trigger för den här boken. Men då borde jag först läsa den första boken i serien om Wilde. 

Lämna inga spår av Harlan Coben

Bookmark förlag

Antal sidor: 373

Utgivningsdatum: 2023-01-09

Wilde växte upp utan någon kännedom om vare sig sin familj eller identitet. Allt han vet är att han som pojke hittades övergiven i skogen. Nu är han äntligen redo att hitta sitt ursprung - ett beslut som kommer att förändra allt.

Strax efter att Wilde skickat sitt DNA till en släktforskningssajt får han kontakt med två potentiella släktingar. Han ger sig ut på jakt efter sanningen men båda spåren leder till fler frågor än svar.

Genom sin efterforskning stöter Wilde av en slump på ett mystiskt medborgargarde som har tagit sig an uppgiften att straffa anonyma nättroll. Snart upptäcker Wilde att gardet har kopplingar till en av hans nyfunna släktingar, och att deras dunkla verksamhet har utlöst en till synes ostoppbar mordspiral.
 


Här är en bok där både handlingen och framsidan lockar mig. Författaren har tidigare skrivit Vi faller.

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Bazar Förlag

Antal sidor: 280

Utgivningsdatum: 2023-01-17

Lena har lämnat ett trasigt äktenskap för att uppfylla sin dröm om att öppna ett pensionat på Mallorca. Men i en grop på hennes nya tomt hittas en död man. Renoveringen stannar av och Lena dras in i sökandet efter mannens identitet.

I Stockholm inleder Bianca en passionerad affär med sin gifta chef, samtidigt som hon tampas med saknaden efter sin bror som försvann spårlöst fyra år tidigare.

Och i Sligo på Irland upptäcker Shane att den man som han har trott var hans pappa inte är det. Så vem är då hans biologiske far?


Det här känns som en bok som jag lätt kan dyka ner i. Och det är ju sällan fel när handlingen utspelar sig i Paris.

Under stjärnorna i Paris av Karolina Schützer

Louise Bäckelin Förlag

Antal sidor: 350

Utgivningsdatum: 2023-01-18

Tv-reportern Sophia har satsat allt på karriären. När tjänsten som utrikeskorrespondent i Kairo blir vakant vet hon att jobbet är hennes. Nyskild och fast besluten om att lämna gråa Stockholm bakom sig hyr hon ut sin lägenhet innan hon ens är säker på att hon fått arbetet.

Inför drygt en miljon tittare i direktsänd tv tvingas hon hantera beskedet att drömjobbet gått till en kollega. Strax därefter dör Sophias älskade mormor och det visar sig att hon lämnat efter sig en förfallen bar i Paris. Motvilligt åker Sophia dit för att snabbt sälja baren.

På plats möter hon en rad personer som tvingar henne att ifrågasätta sina livsval och drömmar. Vad vill hon egentligen med sitt liv och för vems skull? Den gamle mannen Louis, som sköter om baren, beter sig märkligt och tycks veta mer om mormoderns förflutna än han erkänner. Och den strikta advokaten Tristan, som ska hjälpa Sophia att sälja baren, är han bara arrogant och dryg eller döljer sig något mer under ytan?


Jag har velat läsa författarens bok Vi kom över havet men det har inte blivit av.

Simmarna av Julie Otsuka

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 176

Utgivningsdatum: 2023-01-20

En oförklarlig spricka som uppstår i en simbassängs botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer - men också förväntningar. 

I bokens andra hälft möter vi Alice, en äldre kvinna och före detta simmare som har flyttat till ett hem som hon inte känner igen som sitt. Hennes minne söker sig bakåt, till barndomen och interneringslägret där hon tillbringade kriget. Samtidigt försöker hennes vuxna dotter hitta ett sätt att navigera genom deras sönderfallande relation.


I den här boken så är det bland annat Grönland som gör mig nyfiken. 

Tabita av Iben Mondrup

Modernista

Antal sidor: 352

Utgivningsdatum: 2023-01-20

Efter ett antal år på Grönland återvänder Eva och Berthel hem till Danmark med två adopterade barn. Det är i mitten av 1960-talet och förhållandet mellan Eva och Berthel är ansträngt liksom det mellan Danmark och Grönland. Barnen - Tabita och Vitus - måste lära sig leva i en familj där det förflutna helst ska glömmas, fläckat som det är både av spänningar mellan två kulturer och mellan de vuxna som ska ta hand om barnen.
Barnens mamma, Abelone, är kvar på Grönland. Hon arbetade som hushållerska åt Eva och Berthel och tvingades av omständigheterna att skicka i väg sina yngsta barn till Danmark med en ny familj.
 


Här kommer tredje boken om Jessica Niemi. Andra boken ligger hemma och väntar på att bli läst.

Djävulspakten av Max Seeck

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2023-01-25

Den kände finansmannen Eliel Zetterborg hittas mördad i sitt hem i Helsingfors. Hans företag har just tvingats till stora nedskärningar så initialt vänds polisens blickar mot anställda som har drabbats negativt. Men snart visar det sig att andra människor är hotade - hur hänger det ihop med Zetterborgs död?

Jessica Niemi låter sin kollega Jusuf Pepple ansvara för utredningen, vad ingen vet är att hon brottas med sina egna minnen från det förflutna...
Jag har lyssnat på Dagboks-böckerna och lockas av hennes nya bok.

En av fyra av Jessika Devert

Printz

Antal sidor: 437

Utgivningsdatum: 2023-01-25

På ett bibliotek i staden Blomdala jobbar fyra kvinnor med olika härkomst, familjeförhållanden och syn på livet. En bär på en livsfarlig hemlighet, men hur ska man veta det när hon inte vågar berätta om sina mörka hemförhållanden? Det kan vara vem som helst av de fyra.

Eva är närmare sextio år och nybliven chef för biblioteket. Hon verkar ha ett till synes lugnt och trevligt liv med maken, men ingen vet att hon en gång i tiden flydde Blomdala. För Malin är familjen det viktigaste och hennes liv är i det närmaste Instagram-perfekt. Men hennes man har ingen aning om att hon ibland fantiserar om en annan. Märta är den alternativa tjejen som äntligen träffat kärleken på Tinder. Men känner hon honom verkligen? Städerskan Sadiha drömmer om att ta plats och om andra arbetsuppgifter, men motarbetas av sin familj. Ska hon våga ta chansen till ett nytt liv?

När Eva börjar riva ner de hierarkiska murarna på biblioteket kommer de fyra kvinnorna allt närmare varandra. Men det sätter farliga bollar i rullning ...

En av fyra är en spännande relationsroman om fördomar och vänskap, som också sätter fingret på en av våra viktigaste samhällsfrågor - kvinnomisshandel.


Här kommer andra boken i serien Mija Wadö och jag har ännu inte läst eller lyssnat på den första.

Himmelsgården av Nilla Kjellsdotter

Norstedts

Antal sidor: 445

Utgivningsdatum: 2023-01-26

En ung flicka hittas död i skogen, med en vit ros i handen. Det råder inga tvivel om att hon blivit mördad.

Polisen Mija Wadö har precis återvänt i tjänst, och får fallet på sitt bord. Den döda flickan, Elin, har varit på rymmen tidigare, men alltid dykt upp igen. Den här gången är hennes pojkvän spårlöst försvunnen.

Elin deltog i ett läger på Himmelsgården, och polisen kämpar med att få de unga lägerdeltagarna att öppna sig. Motstånd finns även hos byborna, som redan tycks ha bestämt sig för vem som är skyldig - en situation som snabbt kan bli farlig.

Klockan tickar och det blir en rivstart för Mija Wadö.

2 kommentarer:

  1. Som vanligt några stycken som jag inte ens minns att jag såg 😲 De flesta känner jag ändå igen och de som inte kom med hos mig ratades på grund av simpla anledningar, som att jag inte läst någon bok av författaren tidigare. Försöker ju hålla igen på antalet 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar. Jag tog bort rätt många serier också som jag inte testat på. Jag har med några få bara som jag känner är lite mer troliga att jag kommer ta mig an framöver.

      Radera