måndag 31 juli 2023

Bokträdgården i Primrose Hill av Sarah Jio

En finstämd, lite sorglig och fin bok om en bokhandel, en mor och en dotter!

Handling: När Valentina Baker var elva år lämnade hennes mor Kalifornien och familjen för sitt hemland, England. Idag är Valentina vuxen, och arbetar som bibliotekarie. Livet är knappast på topp, speciellt eftersom hon är nyskild. Men i ett ödets nyck får hon reda på att hennes mor gått bort, och dessutom har efterlämnat sin lägenhet i London till Valentina.

När hon anländer till London inser hon dock att hon inte bara har ärvt en bostad, utan även en bokhandel, som ligger i Primrose Hill. En bokhandel som Valentinas mor drivit i flera årtionden. Det visar sig att mamma Eloise hade många hemligheter, och samtidigt som Valentina förälskar sig mer och mer i Primrose Hill, börjar hon också pussla ihop sin mammas förflutna. Vem var Eloise egentligen?

Det här är en bok som jag först började lyssna på men sen jag sen insåg skulle fungera bättre för mig om jag läste den. 

Jag vill verkligen älska den här boken. Vilken bokälskare vill inte älska en bok om en underbar bokhandel i London? Och den verkar verkligen vara underbar. Och jag som verkligen gillar feelgood med svärta tycker att den här blir lite för sorglig. Trots det givna lyckliga slutet. Ändå har jag läst feelgood med mer sorg.

Vi får följa Eloise som är en ung fattig kvinna i London i slutet av 1960-talet och hur livet blir för henne under kommande år. Parallellt får vi följa hennes dotter Valentina under 2013 som är nyskild och som bott i USA hela sitt liv. Hon har alltid känt sig övergiven av sin mamma som plötsligt försvann när hon var barn. Vad var det egentligen som hände?

Vi får höra den sorgliga historien och jag blir både ledsen och arg över vissa händelser. Och jag tror att jag inte faller helt för boken eftersom jag känner att något saknas. En ilska som jag själv känner och som inte får något utlopp här. Riktad mot rätt person.

Betyget blir 3+ här. Boken är bra men på något sätt fungerar den inte för mig för att bli en bok med högt betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar