fredag 28 juli 2023

Kommande böcker i augusti 2023

En ny månad med ett gäng böcker som lockar. Majoriteten är deckare. Två från serier jag redan läser och resten är nya för mig. 

Först ut femte delen i serien om Washington Poe (och ja, jag ligger efter här). 

Botanikern av M. W. Craven

Modernista

Antal sidor: 480

Utgivningsdatum: 2023-08-03

Washington Poes vänner är inte fler än att han kan räkna dem på ena handens fingrar, och en av dem är Estelle Doyle. Men läget ser illa ut för den självsäkra patologen efter att hennes far blivit mördad med två skott i huvudet. Estelle påträffas med spår av krutrester på händerna och hennes fotavtryck är de enda spår som leder fram till huset, som är inbäddat i nysnö.
Samtidigt har en känd giftmördare som pressen kallar Botanikern skickat dikter och torkade blommor till högprofilerade kändisar. Mördaren verkar ha förmågan att krypa genom nyckelhål, för trots de säkerhetsåtgärder polisen vidtagit efter att mordoffren fått Botanikerns varning, lyckas han komma undan varje gång.
När det framkommer att de enda ord Estelle yttrat sedan gripandet är »Ring Washington Poe« får Poe mycket att hantera. För en man som dessutom avskyr låsta rummet-mysterier riskerar mordutredningen han står inför att bli Poes svåraste någonsin...


Det blev inte bara deckare ut här kommer en ny feelgood av en författare som jag känner igen men inte läst något av än.

Vintagebutiken i Primrose Hill

Historiska Media

Antal sidor: 396

Utgivningsdatum: 2023-08-07

Sophy Stanton är nybliven singel och planerar att lämna Londons hopplösa dejtingmarknad och flytta till släktingar i Australien. För att tjäna ihop till flygbiljetten tar hon motvilligt jobb i pappa Johnnos klädbutik. Hon kan ingenting om vintagemode men kastas snabbt in i en värld av organza, shantung och taft. Medan Phoebe, den överlägsna butikschefen, håller ett öga på henne börjar en häftig förälskelse till vintagekläder vakna till liv.

Men det är inte bara de avlagda plaggen som får Sophys hjärta att bulta. Även Charles Rivenhall, ädelstensspecialisten med markerade kindben och skräddarsydda kläder, tycks ha den effekten. Två nya förälskelser som riskerar att lägga krokben för Sophys Australienplaner.


Jag har inte läst något av den här författaren tidigare men nu blir jag rätt sugen.

Simlektioner av Clare Chambers

Sekwa förlag

Antal sidor: 375

Utgivningsdatum: 2023-08-08

Abigail Onions växer upp som hedersmedlem i vännen Frances Radleys excentriska familj. I motsats till Abigails lugna förortsfamilj är Radleys bohemiska hushåll präglat av kaos, vilda diskussioner och ett ständigt flöde av gäster. Abigail förtrollas av familjen och blir snabbt förälskad i Frances storebror Rad.

Snart är Abigail intrasslad i familjen Radley, som med tiden visar sig vara full av hemligheter och inte alls lika lycklig som vid första anblick. Efter en rad märkliga händelser bryter Abigail med familjen och träffar inte någon av dem igen, förrän hon av en slump stöter på Rad tretton år senare. Jag har inte läst den förra boken som författaren skrivit (Benny älskar baklava) och den här lockar mig mer.

En halv Kaj av Mikael Jisander

Modernista

Antal sidor: 234

Utgivningsdatum: 2023-08-10

Kaj är bara en halv människa. Vissa dagar inte ens det. Han delar sin tid mellan jobbet som bilförsäljare och villan i Klippan som numera ekar tom. Men sina principer har han i behåll och Kaj inser vad han måste göra. En resa till paradisön Skiathos i Grekland blir ett sätt att hitta en väg framåt i livet.

Trots sin motvilja mot flyg och båtar reser Kaj i väg, och stöter på allt från nitiska flygplatskontrollanter till odrägliga solstolspaxare som gör livet surt. Men inget får stoppa Kaj - han har ett uppdrag att fullfölja. Det har han lovat sin älskade dotter Elsa.
På samma resa finns även Jenny, en ambitiös yrkeskvinna som motvilligt är på semester med sin man och två små barn. Hon är mitt uppe i sitt livs viktigaste jobbprojekt och har egentligen inte tid att vara ledig. Till en början kan ingen ana att mötet mellan halvfiguren Kaj och fullblodskarriäristen Jenny ska leda till något gott, men semesterveckan kommer att förändra bådas liv i grunden.


Jag lockas ofta av böcker där en ursprung ska utforskas.

Arvet du fick av Amanda Lundeteg

Norstedts

Antal sidor: 287

Utgivningsdatum: 2023-08-10

Alexandra är ung och chef, och förstod tidigt att hon kunde gå hur långt som helst. Att hon en gång adopterats från Sri Lanka är något hon försöker att inte tänka så mycket på. Hon vill inte vara en sådan där krånglig adopterad, allt har ju trots allt gått bra för henne i livet. Ändå googlar hon sin förstamammas namn varje kväll.

En dag får Alexandra för sig att hon ska göra ett DNA-test, mest för att hon är nyfiken på sin etnicitet. Från den dagen förändras allt, när mycket av det hon trott om sitt ursprung ställs på ända. Ju mer hon gräver i det förflutna, desto mer tvingas hon också konfronteras med sig själv - och sin omgivning. Till slut inser hon att hon måste återvända till Sri Lanka, för att verkligen förstå vem hon är.


AI blir allt mer aktuellt och även om jag i några fall redan är trött på det (som när journalister gör det enkelt för sig och bara rapar upp vad ChatGPT säger om något ämne - som dieter) så lockas jag ändå av den här boken. I den fiktiva världen har ju AI funnits länge.

På ett ögonblick av Jo Callaghan

Modernista

Antal sidor: 336

Utgivningsdatum: 2023-08-15

Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polisyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik.

Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken. Lock är dessutom den enda som kan hjälpa Kat när fallet tar en oväntat personlig vändning.


Även om den här verkar vara i obehagligaste laget så blir jag ändå lockad. Det är också den första delen i serien Blodslinjen. 

Fräls oss ifrån ondo av Johannes Selåker

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 450

Utgivningsdatum: 2023-08-15

Smart och välskriven spänning i sektmiljö med journalisten Selma Halilovic i centrum. En tonårsflicka sänder sitt eget självmord på Instagram. Vem är hon och vad har lett henne fram till denna punkt? Samtidigt som filmen sprids över nätet skakas trakten runt Umeå av ett antal mystiska sabotage som den sparkade kvällstidningsjournalisten Selma Halilovic bevakar på frilansbasis. När Selma får se självmordsfilmen gör hon en fasansfull upptäckt. Finns det en koppling mellan dåden och den flicka som försvunnit från en sekt i Vindeln några veckor tidigare? Parallellt med att Selma brottas med demoner från sitt eget förflutna kommer hon allt närmare den punkt där trådarna tycks löpa samman: den mystiska sekten och en man besatt av hämnd.


Det här är den tredje delen i serien om Höllviken-deckare. Jag har inte läst någon än men jag är nyfiken på serien.

Ett enda skott av Linda Ståhl

Norstedts

Antal sidor: 406

Utgivningsdatum: 2023-08-17

En dimmig septembermorgon hittas en femtonårig pojke död på en skjutbana. Intill honom sitter hans lärare med blod på sig och med pojkens gula keps i handen.

Kriminalchef Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen kopplas in på fallet, men får mest undanglidande svar från pojkens familj och klasskamrater. På skolan i Höllviken är han välkänd, fast verkar inte ha varit vidare omtyckt. Rektorn gör allt för att upprätthålla skolans fasad, samtidigt som det förekommer mobbning, droger och psykisk ohälsa bland både elever och personal.

Vad ledde till pojkens död? Står svaren att finna på skolan, eller någon helt annanstans? För Reubs kollega Estrid Berg ställs allt på sin spets när hennes egen familj hamnar i händelsernas centrum.


Här kommer ytterligare en ny deckare som gör mig nyfiken.

Medan giftet sprider sig av Steineck & Bretzer

Piratförlaget

Antal sidor: 341

Utgivningsdatum: 2023-08-18

I ett jourrum på Hvidovre Hospital i Köpenhamn hittas en svensk läkare död. Zarha Alipour var ung och ambitiös. Hon bodde hemma hos föräldrarna i Malmö, bråkade med sin bror och dejtade en riktig bad boy. Hon hade allt att leva för. Nu är hon borta.

På en tidningsredaktion i Malmö får journalisten Anders Bergström nyheten och skriver en notis om dödsfallet. Det var säkert självmord. Eller så var hon väl sjuk? Än anar han inte att den läkare som dött är någon han känner väl.

Polisen ser genast kopplingar till familjens muslimska härkomst och snart surrar det på nätet om hedersmotiv. Men Anders vägrar tro det, han känner ju Zarhas familj. Han lovar dem att söka svaret på vad som låg bakom hennes död.

Medan giftet sprider sig rör sig i den dynamiska regionen kring Malmö och Köpenhamn. Det är en spänningsroman om yrkesmässig press, om fördomar och om den kriminella miljö som förknippas med Malmö.


Jag har läst tre böcker av Åsa Schwarz som jag gillat just för att IT ingått på något sätt (eller matematik i någon av de tidigare). Men jag har ännu inte läst första boken i den här serien och nu kommer del två i serien Alex Lindhage och Clara Sjöberg.

RansomTime av Karlin & Schwarz

Hoi Förlag AB

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-08-21

Exakt klockan tre frontalkrockar tåget som professor Clara Sjöberg sitter på. Vid samma tidpunkt sker en rad allvarliga incidenter runtom i Sverige - ett flyg kraschar, tunnelbanan står still och börsen stannar. Ingen kan förklara varför.

Säkerhetspolisen Alex Lindhage påbörjar utredningen och tar hjälp av Clara som han samarbetat med tidigare. Deras outforskade känslor för varandra växer sig allt starkare, men arbetet verkar alltid komma ivägen.

Så dyker det upp ett hot på Twitter från någon som kallar sig TimeLord. Det visar sig snart att personen, eller organisationen, bakom namnet har kontroll över något som påverkar stora delar av samhället. Klockan tickar snabbt mot katastrof, om inte Clara och Alex kan stoppa TimeLord innan nästa attentat.


Jag har läst tre böcker av författaren och här kommer ytterligare en som verkar mysig.

30 dagar i Paris av Veronica Henry

Printz

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2023-08-23

För många år sedan lämnade Juliet en bit av sitt hjärta i Paris. Nu, när barnen har flyttat hemifrån och makens och hennes förhållande har dött, bestämmer hon sig för att åka tillbaka.

Sagt och gjort - hon sätter på sig sitt bästa läppstift, bokar en mysig liten lägenhet nära Notre-Dame och tar första bästa tåg från London. Väl framme i Frankrike översköljs hon av minnen: välfyllda caféer, billigt vin i barer med tända ljus och en vacker man med glittrande ögon.

Men Juliet har hållit en hemlighet i över två decennier. Och hon inser att hon aldrig kommer kunna fokusera på framtiden om hon först inte blir klar med sitt förflutna. Kan trettio dagar i Paris förändra hennes liv?


Här är en annan deckarserie (Fredrika Storm) som jag är nyfiken på och där andra delen nu kommer.

Järnblomma av Frida Skybäck

Bokförlaget Polaris

Antal sidor: 404

Utgivningsdatum: 2023-08-23

En mörk vårkväll hittar två tonåringar en kropp inmurad i väggen i ett ödehus i utkanten av Lund. Byggnaden tillhör det nerlagda mentalsjukhuset Sankt Lars, som trettio år tidigare drabbades av en skandal då två patienter försvann spårlöst från avdelning C. En av patienterna var sjuttonåriga Marie-Louise Sparre och trots att det inte fanns några tecken på att ett brott hade begåtts, vidhöll hennes familj att hon blivit utsatt för någonting fruktansvärt. Fallet fick stor uppmärksamhet i media och polisen kritiserades hårt.

Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att återöppna utredningen och de förstår snart att en mörk hemlighet döljer sig på sjukhusområdet. Vad hände egentligen med de två patienterna den där ödesdigra oktobernatten 1987 och hur långt är de ansvariga beredda att gå för att dölja sanningen?


Äntligen kommer en fortsättning på en serie som jag verkligen gillar. Det är den fjärde delen i serien Cold Case.

Sista bilden av Tina Frennstedt

Norstedts

Antal sidor: 429

Utgivningsdatum: 2023-08-28

En ung kvinna försvinner spårlöst när hon är på väg hem från en utekväll i Köpenhamn. Sex år senare dyker ett foto av henne upp på nätet. Hon sitter i en okänd bil, med rufsigt hår och stressad blick. Kort därpå läggs en ny bild ut, denna gång på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Deras öden vävs oväntat samman med en känd skådespelerskas flytt till Österlen.

Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Casegrupp, har tvingats bort från sin tjänst på grund av ett misstag. Men när profileraren Carsten Morris ber om hennes hjälp kastas hon in i den dramatiska utredningen kring bilderna och de försvunna kvinnorna.


Här kommer en ny bok av Westö som vars böcker jag ofta uppskattar.

Skymning 41 av Kjell Westö

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 414

Utgivningsdatum: 2023-08-30

Kjell Westös nya roman börjar i slutet av januari 1940. Då har kriget som ska kallas vinterkriget pågått i snart två månader. Molly befinner sig på turné i Sverige, teatersällskapet reser från ort till ort samtidigt som hon anar att hennes skådespelarkarriär håller på att gå i stå. Henry är i fält, utsänd som journalist för att skildra striderna, men han märker omgående att allt inte låter sig berättas - är det krig får sanningen offras för nationens väl och ve. I mars 1940 kommer freden, och Molly och Henry lappar ihop sin trasiga relation. Men snart är det 1941 och ett nytt krig tornar upp sig.

Kjell Westö har skrivit en drabbande kärleksroman om en tid, inte olik vår, där kriget färgar alla relationer: allt är osäkert, allt är skört i skymningsljuset.


Sist ut är ytterligare första boken i en ny deckarserie - Anders Marée som verkar intressant och som utspelar sig i Falun.

Daglösa av Hällpetters Maria Bergström 

Bokfabriken

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-08-31

En oidentifierad kvinna hittas död uppe på de snötäckta slagghögarna i centrala Falun, endast iklädd en rosarutig bikini. Hennes kropp är skändad och ansiktet sönderslaget. Vem var hon? Polisens enda ledtråd är en papperskopia av ett gammalt fotografi, föreställande två tonårsflickor, som mördaren lämnat med sitt offer.

Kriminalinspektör Anders Marée ska snart bli morfar. Han är en bra polis och en uppskattad chef, men tomheten efter ett havererat äktenskap och åren som gått skaver. Utredningen växer och tankarna på det besinningslösa hatet som ligger bakom dådet släpper inte taget om honom. En oro växer sig allt starkare. Om det är två flickor på fotografiet men bara ett offer, betyder det att mördaren kommer slå till igen? 

 

2 kommentarer:

  1. Inte helt oväntat att vi har en hel del gemensamt den här gången. Flera av de som du har, men inte jag, valde jag medvetet bort av olika skäl 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska kolla in ditt inlägg nu lite noggrannare (jag såg ditt inlägg på Instagram men hann inte kolla så noga). Men jag är inte förvånad att många är gemensamma med tanke på deckardominansen den här månaden.

      Radera