lördag 25 november 2023

I cirkelns mitt av Arne Dahl

Första delen i Nova-serien av Arne Dahl!

Handling: Det börjar med att en bil sprängs i luften på motorvägen, måltavlan är en okänd direktör. Sedan följer flera attacker, till synes klimatrelaterade, men det enda konkreta som polisen har att gå på är ett mystiskt brev till kriminalkommissarie Eva Nyman: "Vi måste syna de skyldiga, på andra sidan förgängelsens ruiner. Så: Se upp, ni sentida ättlingar till homo sapiens." Snabbt måste hon aktivera sin grupp, Nova, specialiserad på ovanliga brott, för att hitta sambanden. Men hon måste också hantera spåren som leder tillbaka till en traumatisk historia i hennes tidiga karriär, och till den sedan länge försvunne kollegan Lukas Frisell.

Uppläsare: Magnus Roosmann

Jag har läst de flesta av Arne Dahls böcker med några få undantag och när den här boken dök upp kunde jag inte låta bli att hoppa på den. 

Här får vi lära känna ett helt nytt team vilket alltid gör första boken i en serie lite utmanande eftersom utrymme krävs till den nya gruppen samtidigt som boken oftast inte får bli för tjock. Som alltid när jag lyssnar så har jag lite problem med att hålla isär vissa personer som kanske inte tar så stor plats. Men de i gruppen känns hyfsat vanliga samtidigt som det finns lite problem hos vissa lätt i bakgrunden. Som alltid.

Boken blir snabbt väldigt spännande med flera olika sprängattentat. Tack vare brev som skickas till kriminalkommissarie Eva Nyman så kopplas en före detta polis till attentaten och gruppen börjar söka efter honom. Men var finns han? Och vad är kopplingen? Är han hjärnan bakom det hela?

Med den här serien känns det som att vi kastas tillbaka lite till A-gruppens tid men mer moderniserad och här kanske på ett mer frispelande sätt. Samtidigt som ett hot hänger över gruppen och dess existens. 

Jag som inte lyckats ta mig igenom Arne Dahls senaste serie om Sam Berger och Molly Blom är glad för den här nya serien istället.

Betyget blir 4 av 5!

2 kommentarer:

  1. Tillbaka till A-gruppen låter helt lysande tycker jag. De böckerna är bland det bästa jag har läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, läskigt. Jag hoppas att jag inte skapade allt för stora förväntningar. Men det känns som det finns en bra potential här.

      Radera