onsdag 29 november 2023

Kommande böcker i december 2023

Den här gången blev det bara några deckare. Men å andra sidan har jag inte ens fått ihop ett inlägg vissa år i december. Av dessa böcker är fem av böckerna första boken i en serie medan en av dem tyvärr är den sista boken. Det kommer bli ett lite ledsamt avsked av en älskad karaktär.

Först ut är en fransk deckare där det här är den första delen (det verkar finnas sju just nu)! Den hade först utgivningsdatum 1/12 men när jag dubbelkollade precis innan jag la ut det hade datumet ändrats till november. Men den får stå kvar här ändå.

Iskall död av Bernard Minier

Akademius Förlag

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-11-29

Saint-Martin-de-Comminges är en liten stad inbäddad i de franska Pyrenéerna. Den sortens plats där vintrarna är hårda och oförlåtande och där ingenting någonsin händer. Till en vintermorgon när en grupp arbetare upptäcker den huvudlösa, flådda kroppen av en häst, upphängd på en frusen klippa.

Samma dag som den ohyggliga upptäckten äger rum börjar Diane Berg, en ung psykiater, sitt första jobb på en rättspsykiatrisk klinik för extra farliga brottslingar, bara några mil bort. Hon blir förbryllad över de lite oortodoxa metoder som chefen för anstalten använder, och blir sedan mycket orolig när hon inser att droger försvinner inifrån anstalten samtidigt som någon av de inlåsta verkar smyga ut på nätterna.

Kriminalkommissarie Martin Servaz, en karismatisk polis från närliggande Toulouse, kan inte förstå varför han har blivit tillkallad för att ett djur har dött. Men det är något oroande med detta brott som han inte kan ignorera. Sedan hittas DNA på hästkroppen från en av de mest ökända fångarna på anstalten, en mycket intelligent före detta åklagare, anklagad för att ha mördat och våldtagit flera kvinnor. Några dagar senare sker det första mordet.

En mörk berättelse om galenskap och hämnd utspelar sig.


Det här är en isländsk debutroman av en finländsk författare som bor på Island.

Hildur av Satu Rämö

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 366

Utgivningsdatum: 2023-12-01

Hildur Rúnarsdóttir är chefen för enheten för försvunna barn på Island. I ett försök att glömma sin traumatiska barndom varvar hon utredningsarbetet med att surfa på Islands kyliga vågor. Dessutom har hon en gåva som sätter henne i en klass för sig - förmågan att känna när tragedier närmar sig. Hör det samman med det som inträffade för 25 år sedan?

Till sin hjälp har hon Jakob Johanson, en polis som reser från Finland för att samarbeta med Hildur. När Jakob inte jobbar stickar han isländska tröjor. Enligt honom är stickning precis som livet självt: Förutsägbart, men kaotiskt.

I berättelsens början sker en lavin i Västfjordarna, och en man hittas död i ruinerna av ett hus. Men det är inte lavinen som har satt punkt för hans liv - man upptäcker att han har ett snitt i halsen. Hildur och Jakob tvingas snabbt inse att det förtrollande landskapet döljer mörka hemligheter. De måste kämpa för att försöka lösa gåtan innan mördaren slår till igen.


Här kommer ytterligare en bok som är den första delen i en serie. Om jag ska vara helt ärlig tror jag att serien är för läskig för mig men jag vet flera i min omgivning som säkert kommer lockas av den.

De utvalda av Helena Kubicek Boye

Norstedts

Antal sidor: 363

Utgivningsdatum: 2023-12-07

En välkänd Malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin "Gulte" Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.

Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.

Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nye chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel ...


Tyvärr verkar det stämma att det här är den femtonde och sista delen i serien om Ruth Galloway.

Den sista utgrävningen av Elly Griffith

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 323

Utgivningsdatum: 2023-12-12

Under renoveringen av ett kafé hittas kvarlevorna efter en ung student inmurade i väggen. Man ringer genast in Dr. Ruth Galloway och benen visar sig tillhöra Emily Pickering, en ung arkeologistudent som försvann för nästan tjugo år sedan. Misstankarna riktas snart mot Ruths vän Cathbad.

Men det finns ett problem.

Cathbad är försvunnen.

Ruth och Nelson måste nu hitta Cathbad för att kunna frikänna honom. Kommer de att hinna avslöja sanningen i tid för att rädda sin vän?


Här kommer första delen i en brittisk serie som definitivt lockar. Ord som ö-grupp och Cornwalls dramatiska kust får mig redan att måla upp bilder.

Dödens vik av Kate Rhodes

Printz

Antal sidor: 393

Utgivningsdatum: 2023-12-13

Kriminalkommissarie Ben Kitto behöver en andra chans i livet. Efter många år som polis i London har en särskild händelse kommit honom in på skinnet. Han vill helst säga upp sig, men chefen beordrar honom att ta en tre månader lång semester.

Tillsammans med sin älskade hund Shadow beger han sig till Bryher, en del av ögruppen Scilly Islands, utanför Cornwalls dramatiska kust. Ben växte upp här, och känner de flesta i befolkningen.

Men snart hittas sextonåriga Laura Trescothick död på stranden i Hell Bay, samtidigt som en storm lamslår ön. Och i och med att inga färjor närmat sig ön på flera dagar, förstår Ben att mördaren fortfarande befinner sig i närheten ...


Här kommer första delen i en spansk deckarserie!

Flugorna av Carmen Mola

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 360

Utgivningsdatum: 2023-12-28

Den unga romska kvinnan Susana Macaya försvinner efter sin möhippa. Två dagar senare påträffas hennes kropp i en förfallen park i centrala Madrid. Det kunde ha varit ett vanligt mord, om det inte var för att offret hade torterats och att hennes syster Lara, också på väg att gifta sig, också en ung och vacker romsk kvinna, hade mördats på samma sätt sju år tidigare. Laras mördare sitter i fängelse, så det finns bara två möjligheter: antingen har de att göra med en copycat eller sitter en oskyldig person i fängelse för ett mord han inte begått.

Det är anledningen till att fallet tas från underinspektör Ángel Zárate och lämnas över till den erfarna polisinspektör Elena Blanco på Brottsanalysenheten (BAC). Blanco är en ensamvarg med smak för grappa, karaoke, gamla sovjetiska bilar och sexuella möten i underjordiska parkeringshus. En annorlunda polis som fortsätter i kåren eftersom det finns ett fall som hon inte kan släppa. Hennes son Lucas försvinnande.

4 kommentarer:

 1. Du hittade några fler i alla fall 🙂 Jag minns inte längre om jag ens såg dem som inte är gemensamma, men nu när jag läser om dem så lockar de ju så klart 😳

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev några och bara deckare dessutom. :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Samma här :-). Kanske inte helt oväntat.

   Radera