måndag 1 november 2010

Jag dödar av Giorgio Faletti

När min syster köpte den är boken tilltalades jag direkt av den. Jag funderade så här i efterhand vad som lockade mig men det var nog handlingen som byggde mycket på en radioprataren i natten. Jag kom ju direkt att tänka på den gamla serien En röst i natten där ex-polisen Jack Killian hamnade i både det enda och det andra.

Den här boken utspelar sig i Monte Carlo som är en ny spännande miljö för mig.

Boken börjar med att radioprataren Jean-Loup Verdier får ett samtal i natten mitt under sändningen. Rösten meddelar att han dödar när han inte kan sova för allt det onda som finns. Samma natt så hittas Formel 1-föraren Jochen Welder och hans berömda flickvän, proffsschackspelaren Arijane Parker, brutalt mördade och de har fått sina ansikten flådda. Enda spåret är mördarens budskap i blod: Jag dödar.

Själva polisutredningen leds av kommissarie Nicolas Hulot och hans mannar. Han lyckas också få med sig sin vän, FBI-agenten Frank Ottobre som är på besök i Monte Carlo för att försöka återhämta sig efter sin hustrus död.

Gång på gång ringer mördaren till radiostationen och gång på gång får mördarens offer sina ansikten flådda.

Det är mycket med den här som är bra. Jag gillar miljön och persongalleriet. Men det blir lite för många element, lite för många mord och aningen för många sidor för att jag ska vara helt nöjd. 3+ av 5 skulle jag ge den i betyg.

7 kommentarer:

 1. Jag skrev upp den här på min "Att läsa"-lista för länge sen, men nånstans längs vägen har jag tappat intresse för den (av ingen speciell anledning - jag antar att det helt enkelt bara finns en massa andra böcker som verkar mer intressanta), men kanske jag ger den en chans ändå!

  SvaraRadera
 2. Boksnoken: Ibland måste bara tillfället vara rätt. Och sen är det lättare när man får låna den utan krav på snabb återlämningstid. Jag får se om jag ska läsa andra boken. Min syster har den och var helnöjd så kanske...

  SvaraRadera
 3. Hej igen! Vad säger du om begagnade böcker? Jag skulle aldrig ge bort sådant som var i dåligt skick så brutna eller skadade ryggar går bort. Men är det okej att ge böcker som är något gamla, om än i helt skick? Får sidorna vara något gulnade? Vad anser du?

  SvaraRadera
 4. Fia: Det går jättebra med begagnade böcker bara de som sagt är i hyfsat skick och inte luktar cigarettrök :-).

  SvaraRadera
 5. Ja, usch! Cigarettluktande böcker tror jag är en mood killer för de flesta.. ;) Om man inte är en desperat nikotinist förstås.

  SvaraRadera
 6. Gissa vem som just har skickat ett grönt paket storlek large till dig.. *hint hint* Och även mottagit ett grönt paket storlek large av dig! Jag vill bara passa på att tacka för det utmärkta paketet! Tack tack TACK! Böckerna var perfekta, godiset med, det är sådant jag definitivt skulle köpa till mig själv (förutom syrsa-klubban som jag antar var ett halloweenskämt..?;) och yatzy-spelet är ju jättebra med tanke på att jag skall flyga hem till föräldrarna imorgon som älskar yatzy! (och det gör jag med!) Korsordet har jag själv haft mina ögon på, så det var lustigt att du köpte just detta... :) Skall skriva litet mer om paketet när tid finns, men just nu håller jag på att fixa inför resan, måste stiga upp 04.30! En sista mening om mitt paket till dig - det skickas imorgon så förhoppningsvis har du det på måndag.

  SvaraRadera
 7. Fia: Vad spännande att det är på väg! Haha, gillar du inte protein i godiset? Jag förstår om du inte äter upp den. Vilken tur att du inte hunnit köpa korsordstidningen. Den var ju så given när det var en katt på den och vad bra att det hann fram igår så att du nu får med dig lite förströelse på resan. Nu väntar jag med spänning på mitt paket :-).

  SvaraRadera