fredag 29 april 2011

Pilotens hustru av Anita Shreve

En snabbläst och känsloväckande bok.

Handling: Kathryn Lyons är sedan sexton år tillbaka gift med Jack. Tillsammans har de en dotter och familjen bor i ett vackert hus i en liten kuststad i New Hampshire. Jack arbetar som pilot på sträckan Boston -London och Kathryn trivs med sitt jobb som lärarinna vid stadens skola. Deras äktenskap är lyckligt, även om passionen med åren övergått i stark vänskap och trygghet. Men plötsligt en natt vaknar Kathryn av att det knackar på ytterdörren. Utanför står en främmande man med ett fruktansvärt besked som kommer att förändra Kathyrns liv för all framtid: Jacks flygplan har störtat - inga överlevande har hittats. Dessutom tyder mycket på att Jack störtade planet med flit att han begick självmord. Efter några veckor, när den första bedövande chocken släppt börjar Kathryn gå igenom makens saker. Efter hand börjar det dyka upp små ledtrådar - beställda paket, papperslappar i byxfickor, okända telefonnummer - fram träder bilden av en man med många hemligheter.

Jag kommer ihåg när den här boken kom. Det var många som pratade om den och jag tror att jag läste delar av den i någon veckotidning som mamma hade där den gick som följetong. I alla fall fick jag den i ett paket när jag deltog i En bok om dagen:s Pocket & Påhitt. Ett mycket trevligt och välfyllt paket fick jag där den här boken ingick.

Boken är lättläst men väcker samtidigt många känslor eftersom huvudpersonen Kathryn får uppleva ett rejält svek. Tyvärr kom jag ihåg en av de stora överraskningarna i boken men jag är väldigt säker på att jag aldrig läst slutet. Det är också personen Kathryn som gör boken. Man upplever allt genom henne och hon beskrivs som en väldigt trovärdig person och man kan lätt leva sig in i hennes känslor.

Det är inte alls omöjligt att jag kommer att läsa något mer av Anita Shreve.

2 kommentarer:

  1. Jag läste den här boken för kanske ett par år sen och tyckte riktigt bra om den. Tänkte att jag skulle läsa mer av Anita Shreve men det har inte blivit av.

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: Det blir lätt så när man läser en författare vars bok man gillar. Men skaffar man ingen mer av den rätt omgående glöms författaren lätt bort tyvärr har jag märkt.

    SvaraRadera