tisdag 30 augusti 2011

Den som vakar i mörkret av Helene Tursten

En film som blev en bok...

Handling: Dold av mörkret iakttar han kvinnorna. Han har en överenskommelse med dem, och så länge de är trogna beskyddar han dem. Men när de syndar straffar han dem med döden.

En kvinna hittas död på en kyrkogård, strypt och paketerad i plast. Kroppen är omsorgsfullt rengjord och mördaren har inte lämnat några spår efter sig. Några dagar före mordet har kvinnan fått en blomma sam ett kort med obegriplig text och ett fotografi på sig själv. Kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor i Göteborg har varken ledtrådar eller motiv och när ett liknande mord begås strax därefter börjar jaktken på mördaren bli desperat.


Som jag förstått det så börjar Den som vakar i mörkret som ett filmsynopsis. Efter det tar den även form som en bok och blir den nionde om Irene Huss. Tyvärr får man mer en känsla av dussin-tvdeckare än något unikt.

Har man läst några böcker om Irene Huss tidigare så känner man väl igen sig. Den här utmärker sig inte på något nämnvärt sätt, tvärt om. Det som är intressant är att få följa Irene Huss och relationerna till mannen, döttrarna och kollegorna. Och det är det enda som gör att jag kommer att läsa nästa bok också.

Boken var i alla fall väldigt lätt att komma in i och blev snabbt utläst men kommer lika snabbt falla ur minnet.

lördag 27 augusti 2011

Livvakten av Lee Child

En klassisk Lee Child!

Handling: Den f.d. militärpolisen Jack Reacher är en kringflackande ensamvarg. Han har inget jobb, inga ID-handlingar, ingen känd adress.

Han har liftat österut till ett isande kallt Atlantic City med ett åldrigt syskonpar som spelar blues på sjaskiga barer runt om i landet. Han hänger på baren där de spelar och ser till att den skumme ägaren inte lurar dem på pengar, men funderar på att ta sig tillbaka till Kaliforniens behagliga värme. Men han hinner aldrig dit.

En kvinna spårar upp honom och ger honom ett uppdrag. Hon ansvarar för livvaktsskyddet av vice-presidenten och vill testa säkerheten i sitt team.

Reachers uppdrag blir att försöka bryta igenom de rigida säkerhetsåtgärderna i avsikt att lönnmörda vicepresidenten.

Plötsligt befinner sig Reacher i maktens centrum i Washington i Secret Services slutna rum. Och för den uppgift som väntar honom behöver han allt sitt kunnande, all sin list och charm och sitt instinktiva men kontrollerade våld.


Som alltid med Lee Child så vet man precis vad man har att vänta sig. En actionfylld bok där Jack Reacher klarar det mesta på ett eller annat sätt. Det som var intressant med den här är att man dels får träffa en av hans gamla kollegor och dels hans brors ex. Vilket leder till att man får veta lite mer om brödernas förhållande och broderns vuxna liv.

Men jag måste erkänna att jag hade svårt att hålla fokus på min lyssning. Tankarna vandrade iväg under vicepresidentens olika turer där det planerades och spekulerades. Egentligen var det dumt att jag valde att lyssna på den här eftersom Lee Childs böcker inte helt är min typ av böcker men jag hade några som låg hemma och hittade inget annat som passade för stunden.

Betyg 2+ av 5.


Janusstenen av Elly Griffiths

En snabbläst deckare med ett trevligt återseende!

Handling: Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud.

Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats i Norwich. Ännu ett skelett har dykt upp, men denna gång verkar det ha tillhört ett barn. Även detta skelett återfinns under en husvägg, men det är inte det mest makabra. Skelettet saknar nämligen huvud.

På byggarbetsplatsen visar det sig att det tidigare har funnits ett barnhem där, drivet av den katolska kyrkan. Men varför verkar den nuvarande ägaren så stressad av att man har hittat mänskliga kvarlevor och varför denna koppling till romersk mytologi?

Till råga på allt har Ruth Galloway blivit gravid, och kriminalkommissarie Harry Nelson är den lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. Dessutom verkar någon försöka skrämma Ruth från att fortsätta arbetet med utgrävningarna. Någon vill att hon ska lägga av. Men vem?


Eftersom många bokbloggare redan hunnit läsa den här och blogga om den så var jag beredd på att den inte skulle vara lika bra som den första. Och jag instämmer. Men de flesta är överens om att det är trevligt att få återse Ruth Galloway och även här instämmer jag.

Boken är helt ok och när man väl börjat läsa är det svårt att släppa den. Men den lämnar inget bestående intryck efter sig mer än att man gärna vill veta hur det ska gå för Ruth i fortsättningen. Själva deckargåtan i sig kommer att vara svår att komma ihåg om några månader. Samtidigt finns det så mycket potential i och med Ruths yrke så jag hoppas att det kommer att komma bättre delar.

Betyg 3 av 5

måndag 15 augusti 2011

Drottningen vänder blad av Alan Bennett

En mycket kort bok!

Handling: Om det inte varit för de olydiga hundarna så skulle den engelska drottningen förmodligen aldrig ha upptäckt bokbussen.
Drottningen stiger på den slitna kommunala bussen som står parkerad vid Westminister Palaces köksregioner för att be om ursäkt för sin skällande hund och av artighet lånar hon en av böckerna från hyllorna. Det visar sig dock vara en omåttligt torr och tråkig roman, men drottningen läser pliktskyldigt ut den, lämnar tillbaka den och återvänder till slottet med en ny bok i väskan.
Den här gången får bokvalet förödande konsekvenser. Boken i fråga väcker nämligen Hennes Majestäts passion för läsning. En passion som växer sig så stark att hennes officiella plikter snart blir lidande.
Och medan drottningen förlustar sig med världslitteraturen så konspirerar hennes undersåtar om hur Hennes Majestäts litterära utsvävningar ska få ett slut.

Den här var lite tunnare än vad jag hade förväntat mig när jag först läste om den. Så jag vet knappt om jag kan kalla den bok när den är ca 120 sidor lång. Jag tycker den var underhållande och lite tänkvärd och jag misstänker att jag hade uppskattat den ännu mer om jag varit lite mer beläst angående några av författarna hon tar upp.

Betyg 3 av 5.

Till skogs av Tana French

En deckare som är lite mer än bara en deckare!

Handling: När Adam Ryan var tolv år sprang han och hans vänner till skogs för att leka. Adam hittas så småningom pressad mot en trädstam med minnet totalt utsuddat och skorna fyllda med blod. Vännerna återfinns aldrig. Tjugo år senare är Adam Ryan utbildad kriminalassistent. Han har bytt namn och tror att han lagt sitt förflutna bakom sig, då han tilldelas ett mordfall som utspelar sig i hans gamla hemstad i närheten av Dublin. Tolvåriga Katy Devlin har hittats mördad vid en arkeologisk utgrävning och kroppen bär spår av sexuella övergrepp.
Tillsammans med sin kollega Cassie Maddox dras Ryan in i en mardrömslik utredning där inget är vad det tycks vara. För att få fortsätta undersökningen måste Ryan hemlighålla sin inblandning i det gamla fallet och förmår Cassie att bistå honom. Samtidigt som deras vänskapsförhållande tar en vändning de inte kunnat förutse dras de båda in en katt- och råttalek med allt högre insatser. Under tiden börjar minnesbilderna om vad som hände den där sommaren för tjugo år sedan komma tillbaka, bit för bit.


På många sätt är det här en väldigt bra bok men ändå blir jag besviken. Troligtvis för att mina förväntningar var lite för höga. Jag älskar att läsa om Ryans och Cassies samspel och stämningen mellan dem. Ryans bakgrund gör det hela lite extra spännande och man hoppas att man även ska få en lösning på den gåtan. Allt eftersom boken fortsätter så går den över till att även kännas som ett tungt drama där de får brottas mot gamla demoner på olika sätt.

Varför är jag besviken? För att jag fick en illusion av parhästarna Ryan och Cassie som sprack. Nästa bok handlar om Cassie och boken efter det har en annan huvudperson. Det finns fler skäl men jag vill inte avslöja för mycket här. Samtidigt kommer nog boken leva kvar ett tag i mig.

Betyg 4- av 5.

söndag 14 augusti 2011

Trubbel av Lee Child

Action på hög nivå!

Handling: Den 11 september 2001 förändrades den före detta militärpolisen Jack Reachers tillvaro. Han var en onåbar vagabond med endast en tandborste som bagage. Nu måste han bära ID-kort. Men är fortfarande så anonym som det går att vara i USA. Trots det lyckas en före detta kollega spåra honom. Och få fram ett meddelande.
Samla ihop vår gamla enhet igen!
Reacher inser genast situationens allvar.
Ingen, absolut ingen, jävlas med militärpolisens utredare. Och Reacher var den främste av dem. De har alltid stöttat varandra och nu har en av dem hittats död.
Av de övriga sex finns inte ett spår.
Ingen, absolut ingen, jävlas med Reacher. Eller hans vänner. Jävlas med Reacher och Reacher jävlas tillbaka.


När man läser en Lee Childbok om Jack Reacher så vet man precis vad man får. En hårdkokt deckare/thriller i snabbt tempo. Och trots att jag inte längre är ett stort fan av den här typen av böcker längre så går det inte att komma ifrån att det är svårt att sluta att lyssna när man väl är igång. Magnus Roosman gör också en bra uppläsning av boken.

Det som är bra med boken är spänningen, kamratskapen och i mitt fall matematiken som jag roades av. Det som inte är lika bra är att när den väl är slut så finns det inte så mycket kvar att fundera över. Också dialogerna kan kännas lite styltiga ibland med upprepningen "Jack Reacher sa...". Det blir nog lite extra uppenbart när man väljer att lyssna på den.

Den är helt enkelt en stunds tidsfördriv med en rejäl dos spänning.

Betyg 3 av 5.

söndag 7 augusti 2011

Bumerang av Tatiana De Rosnay

Ett spännande familjedrama!

Handling: Antoine Rey är utled på sitt jobb och han avskyr att vara skild och ensamstående med två truliga tonåringar. När hans syster Mélanie fyller fyrtio, överraskar han henne med en helg vid Atlantkusten, där de brukade tillbringa barndomens somrar. Besöket väcker en mängd glömda minnen och Mélanie får en upprörande flashback. På vägen hem, precis när hon ska berätta vad som upprör henne, krockar de med bilen och Mélanie blir allvarligt skadad. Inget är lätt för Antoine som son, make, bror och far. Men så möter han den avspända och sexiga Angèle, en obduktionstekniker som ger ny mening åt orden liv, kärlek och död.

Sambon och jag kollade på filmen Sarahs nyckel förra helgen och tyckte båda mycket om den. Jag blev genast nyfiken på Bumerang som jag lånat från biblioteket i början av sommaren och kom äntligen igång och läste den. Efteråt kände jag mig lite besviken över att jag inte valde att läsa Sarahs nyckel också men nu blev det inte så. Även om jag gillade filmen så misstänker jag att boken hade varit lite bättre, i synnehet mot slutet.

Jag kom direkt in i boken och njöt av det härliga språket. Däremot tycker jag inte att man kan kalla den thriller som det står på baksidan utan mer familjedrama. Själva behållningen är inte jakten på gåtan utan relationen mellan familjemedlemmarna. De drabbas under den här tiden av olika händelser som påverkar dem på olika sätt och får en del av dem att växa. Inte enormt men tillräckligt för att komma vidare.

Tyvärr blev jag väldigt besviken när jag insåg att bara två av Tatiana De Rosnays böcker är utgivna (även om en tredje är på väg) på svenska. Tatiana De Rosnay har i dagsläget gett ut tio böcker.

Betyg 4+ av 5

Mörka strömmar av Arnaldur Indridason

En bok som jag inte hade några förväntningar på.


Handling: En man hittas i en lägenhet i centrala Reykjavik med halsen avskuren och med flera skärmärken på halsen. Han har också byxorna nerdragna till fötterna och på överkroppen en t-shirt av mer kvinnligt snitt som det står San Francisco på. Under hans säng hittas en lila ullschal.
Elínborg tar denna gång hand om utredningen; Erlendur gav sig ju i väg till sina barndomstrakter på östra Island i förra boken, Frostnätter.
Elínborg känner lukten av tandoorikryddor i schalen - hon är ju intresserad av all slags matlagning, och det är faktiskt hennes näsa som för denna utredning framåt.

I den döda mannens svalg finner man rester av Rohypnol och man kan konstatera att han haft samlag strax innan han dog. Elínborg rotar vidare i den dödas bakgrund och följer spåren bakåt. De leder henne till ett dystert blåshål till landsortshåla, på väg att dö eftersom fisket spelat ut sin roll. Där finns en kyrkogård, inringad av ett stengärde, sluttar ned mot ett blygrått hav.
Som så ofta i Arnaldur Indridasons böcker spelar det förflutna en stor roll för de efterlevande - ingen kommer undan den hämnd som drar genom de mörka strömmar som uppkommit genom gamla illdåd eller oförätter.


I den här boken lyser Erlendur Sveinsson med sin frånvaro och istället får vi stifta bekantskap med Elinborg och hennes familj vilket är enbart positivt för mig. Inte för att jag inte gillar Erlendur utan för att jag gillar Elinborg. Några som skrivit om boken tycker att den inte är i klass med tidigare böcker och jag antar att bristen på förväntningar gjorde att jag faktiskt tyckte riktigt bra om den. Ok, jag håller med om att själva kriminalgåtan kanske inte var så väldigt spännande utan rätt ordinär. Men det gjorde inget då behållningen var just Elinborg som jag hoppas få läsa mer om. Samtidigt blir man nyfiken på vad som händer med Erlendur så jag hoppas att det inte dröjer allt för länge innan nästa bok kommer.