måndag 15 augusti 2011

Till skogs av Tana French

En deckare som är lite mer än bara en deckare!

Handling: När Adam Ryan var tolv år sprang han och hans vänner till skogs för att leka. Adam hittas så småningom pressad mot en trädstam med minnet totalt utsuddat och skorna fyllda med blod. Vännerna återfinns aldrig. Tjugo år senare är Adam Ryan utbildad kriminalassistent. Han har bytt namn och tror att han lagt sitt förflutna bakom sig, då han tilldelas ett mordfall som utspelar sig i hans gamla hemstad i närheten av Dublin. Tolvåriga Katy Devlin har hittats mördad vid en arkeologisk utgrävning och kroppen bär spår av sexuella övergrepp.
Tillsammans med sin kollega Cassie Maddox dras Ryan in i en mardrömslik utredning där inget är vad det tycks vara. För att få fortsätta undersökningen måste Ryan hemlighålla sin inblandning i det gamla fallet och förmår Cassie att bistå honom. Samtidigt som deras vänskapsförhållande tar en vändning de inte kunnat förutse dras de båda in en katt- och råttalek med allt högre insatser. Under tiden börjar minnesbilderna om vad som hände den där sommaren för tjugo år sedan komma tillbaka, bit för bit.


På många sätt är det här en väldigt bra bok men ändå blir jag besviken. Troligtvis för att mina förväntningar var lite för höga. Jag älskar att läsa om Ryans och Cassies samspel och stämningen mellan dem. Ryans bakgrund gör det hela lite extra spännande och man hoppas att man även ska få en lösning på den gåtan. Allt eftersom boken fortsätter så går den över till att även kännas som ett tungt drama där de får brottas mot gamla demoner på olika sätt.

Varför är jag besviken? För att jag fick en illusion av parhästarna Ryan och Cassie som sprack. Nästa bok handlar om Cassie och boken efter det har en annan huvudperson. Det finns fler skäl men jag vill inte avslöja för mycket här. Samtidigt kommer nog boken leva kvar ett tag i mig.

Betyg 4- av 5.

6 kommentarer:

 1. Detta var en ny bok för mig. Känner inte alls till. Men den verkar bra. Har du lånat eller äger du den? Eller är det en ljudbok? Om den är din, får jag låna den?

  SvaraRadera
 2. Karro: Den är min och den är i pocketformat :-) så du får gärna låna den.

  SvaraRadera
 3. Perfekt! Kommer aldrig bli av med dina böcker i min bokhylla men du ska få tillbaka några nu iaf :)

  SvaraRadera
 4. Karro: Jag har ju minst lika många av dina böcker hemma hos mig :-).

  SvaraRadera
 5. Jag gillade den här men blev som du lite besviken på att det blev som det blev med Ryan och Cassie. Har följande bok hemma, väntande på att bli läst.

  SvaraRadera
 6. Boksnoken: Jag vet inte än hur jag ska göra med nästa bok (har den inte) så jag väntar nog till du har läst den och så får jag se vad du tyckte :-).

  SvaraRadera