lördag 13 april 2013

Allt för dig av Sheila O'Flanagan

Precis som förväntat...

Handling: Olycksbådande moln tornar upp sig över den irländska tv-meteorologen Lainey Ryans liv. Efter en rad misslyckade förhållanden trodde hon att hon äntligen hittat rätt med den snygge och vältränade Ken, men är han verkligen mannen hon ska dela sitt liv med? Dessutom är hennes mamma Deanna, som hon aldrig haft någon bra kontakt med, på väg hem för att besöka Dublin för första gången på flera år. Deanna, välkänd feminist och flitigt anlitad debattör, har aldrig tyckt om de val Lainey gjort, särskilt inte när det gäller män. Det sista Lainey behöver just nu är ännu en föreläsning om hur hon borde leva sitt liv.

Men när länge dolda familjehemligheter kommer i dagen inser Lainey att hon inte är ensam om att längta efter att få leva lycklig i alla sina dagar. Ibland måste man bara våga släppa taget om sina drömmar för att de ska bli sanna. 
Huvudfokus ligger på Lainey som har svårt att få till det i sina relationer. Hon jobbar som meteorolog och presenterar även vädret på tv. Hon har vuxit upp hos sin mormor och morfar på Irland medan hennes mamma Deanna bott i USA och är nu en känd feminist och debattör. Nu när hennes mamma kommer hem till Irland för att göra en dokumentär måste mor och dotter ta itu med sitt förhållande. Samtidigt stormar det kring förhållandet med Ken vilket inte gör livet enklare.

Allt för dig är otroligt lättläst och det går inte att missförstå några känslor. Det som är bra med boken är relationen mellan Lainey, Deanna och Laineys mormor. En kuriosadetalj är att en av Laineys kompisar gifter sig med en svensk och på bröllopsmiddagen serveras svenskt smörgåsbord med köttbullar och gräddsås. Det som är irriterande är såklart att allt är övertydligt och även att hon tänker massor under vissa samtal. Det är något som jag vare sig gillar i böcker eller i filmer (tänk komedi där man istället för att höra vad den andra personen säger istället får höra henne inre tankar istället) och samtalet blir helt ofokuserat. Sånt gör mig bara stressad och irriterad.

Det här är en bok som är trevlig att läsa men som inte lämnar några spår efter sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar