fredag 30 maj 2014

Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt

En mycket tänkvärd bok...

Handling: Livet blev nog inte riktigt som hon hade tänkt sig. Jocelyne, även kallad Jo, drömde om att bli modeskapare i Paris, men driver en sybehörsaffär i Arras. Hon väntade på drömprinsen, men det var Jocelyn, även kallad Jo, som dök upp. De har två utflugna barn och lever ett stillsamt liv tillsammans. För nöjes skull skriver hon en blogg om sömnad, spets och pärlor. En dag övertalas hon av sina väninnor att spela på lotto och vinner 18 547 301 euro! Den dagen vinner hon stort. Eller gör hon det?


Vad passar bättre att läsa när man är på väg till Paris än en bok från Sekwa? Tyvärr var den väldigt tunn så jag hann faktiskt läsa ut den på flyget på väg till Paris. Men eftersom jag hade två böcker till med mig gjorde det inget.

Jag tyckte om den här! Dels väcker den upp en del funderingar på människors olika beteenden kring stora pengasummor. Varför måste det handla om dessa fantasisummor? Räcker det inte med några miljoner som mest egentligen? Men det är en annan story.

I mitt tycke är Jocelyn en mycket sympatisk kvinna som gör sitt bästa och är oftast rätt nöjd med det. Men som med alla människor finns det vissa val man gjort som man funderar över och om man borde ha gjort någon annorlunda (ja, jag generaliserar). Eller så känner jag igen mig i henne. I alla fall på vissa sätt. Det är svårt att skriva om handlingen och det är lätt att avslöja för mycket.

Trots att boken är så kort (knappt 200 sidor i pocketversionen) så rymmer den glädje, smärta, vänskap, sorg, kärlek, tomhet och mycket mer. Det är imponerande mycket. Nu var jag kanske inte överlyriskt över den (även om man nästan kan tro det) men den är definitivt bättre än många andra böcker jag läst och mer minnesvärd.

2 kommentarer:

  1. Tycker du ska pröva den nya Författaren i familjen också. Ännu bättre enligt mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den har jag funderat på men inte kommit längre än så. Tack för tipset!

      Radera