onsdag 30 juli 2014

Den gåtfulle fotografen av Douglas Kennedy

En bok som värmt hyllan länge men nu äntligen blivit läst - vilket jag är glad för.

Handling: Ben Bradford lever i den amerikanska drömmen. Han är förmögen delägare i en advokatfirma på Wall Street och bor med fru och två barn i ett stort hu i en fashionabel förort. Men bakom fasaden är det spänt. Ben vantrivs på jobbet och drömmer om ett äventyrligt liv som fotograf. Hans fru är otrogen och vill skiljas. 

Så tar Ben kontakt med sin frus älskare - ett möte som får katastrofala konsekvenser. Och Ben dras in i ett nät av lögner, bedrägeri och föreställning, och ger sig ut på vägarna i flykt från sitt förflutna.

Det här var den tredje hyllvärmaren jag läste på Åland. Jag funderade mycket på att läsa den när den kom. Vi något tillfälle fick jag ett ryck att köpa den från ett antikvariat men först nu när en kompis verkligen insisterat på att jag borde läsa den gjorde jag det.

Det är svårt att beskriva boken utan att avslöja mer än vad texten redan indikerar. Känslan är att boken nästan är som två eller kanske till och med tre olika böcker. Delarna är också väldigt olika vilket är både trevligt men också lite komplexfyllt. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om just det.

Men eftersom jag gillar fotografering och den här boken delvis handlar om det så höjs boken delvis av det. Alla delar har dessutom sin charm. Den första delen handlar mycket om parets relation och hur de hamnade där de inte ville var och hur svårt det kan vara att ta sig ur det. Här lyckas Douglas Kennedy beskriva en relation på ett mycket intressant sätt trots att det låter jättetrist om jag skulle försöka beskriva innehållet. Delen där fotograferandet tar lite större plats ger en stor miljökänsla och höjer boken på ett annat sätt.

Det är lite tvära kast vilket jag förstått inte är helt ovanligt i Douglas Kennedys böcker. Nu är det här den första jag läser men jag har två till i bokhyllan som också väntar och de kommer nog prioriteras upp. Jag är glad att jag faktiskt läste den här tillslut!

5 kommentarer:

 1. Jag känner igen namnet på författaren, jag har läst nån annan bok av honom - jag kommer inte ihåg vad den hette eller ens vad den handlade om, men jag har för mej att jag gillade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har läst åtminstone två stycken :-). Förändringens vingar och Ett alldeles särskilt förhållande - en av dem står i hyllan hemma och införskaffades efter att ha läst ditt rätt positiva omdöme.

   Radera
  2. Haha, du har bättre koll än jag!!! :-D

   Radera
  3. Jag var tvungen att gå tillbaks i min blogg och kolla upp de här böckerna - det var 2009 jag läste dem! Ett alldeles särskilt förhållande kommer jag bättre ihåg än Förändringens vingar.

   Radera