onsdag 30 juli 2014

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad

En viktig bok som visar det komplexa med att växa upp i en helt annan värld än den man härstammar från!

Handling: Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig. 
Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Den här boken blev väldigt omskriven när den kom. Jag köpte den som pocketbok men sen har den blivit liggande. Det här blev den sista hyllvärmaren som påbörjades på Åland och som avslutades på bilresan hem.

Det är några olika saker som slår mig när jag läser den här. Dels är språket väldigt enkelt vilket gör att den känns mer som en ungdomsbok. Eftersom den är skriven i jag-form känns också huvudpersonen rätt enkel eller har svårt att sätta ord för det han känner men han också väldigt rak i sina tankar. Det gör att boken berör på ett sätt som jag inte väntade mig.

En annan sak är att man sällan får den här historien från en ung mans perspektiv. Det är mer vanligt att höra den unga kvinnans historia. Men jag måste erkänna att Aminas situation berör mig minst lika mycket och kanske till och med mer. Men det beror nog på att jag är kvinna själv.

Jag har förstått att den här historien är till stor del självbiografisk och att Arkan Asaad nu skrivit en ny bok tillsammans med sin far. Först på slutet av boken blir pappan lite mer mänsklig och jag tror att hans historia behövs minst lika mycket för att vi ska kunna få en förståelse för dem som fortfarande lever med det gamla hemlandets seder främst istället för att anpassa sig till det nya. Jag hoppas även få veta mer om mamman och hennes historia. Men det återstår att se om den nya boken även tar med den biten eller om det bara blir ur faderns perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar