måndag 4 augusti 2014

Dålig karma av David Safier

En ovanligt rolig bok!

Handling: När Kim Lange, glamorös tv-stjärna med stort ego, tilldelas Stora Journalistpriset borde hon glädjas åt att ha nått toppen på sin yrkeskarriär. Istället träffas hon i huvudet av ett brinnande tvättställ från en rysk rymdstation och vaknar till liv i form av en myra, med sex ben och en stor bakdel. Kim förstår att detta är priset hon får betala för att ha samlat ihop för mycket dålig karma i sitt liv. Men hon har faktiskt inte någon lust att plocka kaksmulor eller bli kommenderad av den tyranniska ledaren för arbetsmyrorna, och hon kan inte heller tillåta att hennes man tröstar sig med en annan eller att hennes dotter gråter sig till sömns varje kväll. Det finns bara en lösning: hon måste börja samla god karma. På sin väg upp och ned på reinkarnationsstegen möter Kim många utmaningar och frestelser, och hon inser att det inte är en slump om man återföds som tarmbakterie, hamster eller hund. Kim är fast besluten att återförenas med sin familj och fyller duktigt på sitt karmakonto. Men saker och ting går inte alltid som hon
planerar.

Jag har oftast lite svårt för roliga böcker. Jag är inte den som är särskilt lättroad och jag ser dessutom sällan komedier på tv eller film. Men av någon anledning hade någon skrivit tillräckligt positivt om denna för att jag vid något tillfälle skulle önska mig den i present. Boken åkte därför med till Åland men jag började läsa den först under den sista timmen i bil innan vi var hemma vid huset.

Läsaren får en luddig förklaring till hur det hela med återfödelsen kan gå till och det är tillräckligt bra för att jag ska köpa det. Dessutom är inte alla djur återfödda människor utan det är bara någon här och där. Annars hade det nog varit kalabalik i världen.

Så Kim får en rätt strapatsrik färd där hon då och då lyckas uppsöka sin familj beroende på vad hon är för djur och var hon hamnar. Dessutom hittar hon en kompis som hon träffar på då och då och som gör sitt bästa att hjälpa henne.

Så jag skrattade visserligen inte högt men jag log och det händer inte så ofta. Så om man är sugen på en hyfsat lättsam bok med lite ovanlig handling så är det här ett bra förslag.

5 kommentarer:

 1. hej
  VIsst var den bra! Jag kan fortfarande fnisa lite för mig själv när jag tänker på den.
  En av de bästa böcker jag läst senaste åren.
  mvh
  Yvonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var definitivt en av de roligare jag läst de senaste åren :-).

   Radera
 2. äsch fnissa menade jag förståss:)
  Yvonne

  SvaraRadera
 3. Undrar vad jag skulle tycka om denna? Jag gillar inte roliga böcker (de är ju aldrig roliga...) och jag ser heller aldrig komedier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande fråga :-). Det är så svårt att veta just när det gäller en sån här bok. Men kolla annars om biblioteket har den.

   Radera