måndag 4 augusti 2014

Hjärta av jazz av Sara Lövestam

En fin berättelse om två musikälskare!

Handling: Jag var bara en pojk första gången jag tog tåget till Stockholm, och det var nittonhundrafyrtiotvå. Den rynkige mannen drar munnen till ett clownleende. Han heter Alvar Svensson, och en gång spelade han med Povel Ramel. På riktigt. Steffi Herrera går i Björkeskolan så lite som möjligt. Där är hon en horunge och drottningarna Karro och Sanja härjar fritt. Men i mp3-spelaren finns Povel Ramel, med snäll röst och ord som är roliga. Hon kan alla hans texter, nästan, och snart kan hon spela walking bass till de flesta av hans låtar. En dag när hon passerar ålderdomshemmet, hör hon välbekant musik strömma ur ett fönster.
Alvars berättelse i rummet med vevgrammofonen är en vild jitterbugg på Nalen. Den är budcyklar på Stockholms gator, mörklagda fönster och flickor man knappt vågade titta på. Och så jazzen, som enligt vissa var värre än kriget. När den gamle mannens minnen kraschar rakt in i tonåringens verklighet, förändrar det båda deras liv.

Här kom återigen en bok som anknyter till andra världskriget men då i musikens Stockholm främst med Nalen som huvudattraktion. Genom Alvar får man se lite av ett dåtida Värmland men mest ett dåtida Stockholm och hur ungdomarna fick kämpa för att få vara en del av de musikaliska kretsarna och hur många äldre såg ner på det.

Som motvikt finns Steffi som går i nian och som utsätts för rejäl mobbing av klasskompisarna och då i synnerhet när ledaren Karro finns där. Genom musiken möts Alvar och Steffi och bådas historier kommer till läsaren på ett berörande sätt. Jag var lite orolig för att historien skulle bli lite för sötsliskig men som tur vad blev det inte så. Nivån var helt lagom och det gick inte överstyr åt något håll.

Det här är den första boken jag läser av Sara Lövestam och med stor sannolikhet blir det fler böcker. Jag imponeras av hennes sätt att både fånga utsatta tonåringar och även beskriva historiska händelser på ett bra och trovärdig sätt.

Samtidigt som jag läste den här läser sambon hennes bok Grejen med verb och han roas rejält över hennes exempel och beskrivningar av svenska språket.


2 kommentarer:

  1. Den här ska jag nog skriva upp på min "Att läsa"-lista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kan nog falla dig i smaken. Det var ett bra flyt i boken samtidigt som den lyckades beröra mig.

      Radera