måndag 29 juni 2015

En eller annan väg av Sara Paborn

Till en början riktigt smärtsam...

Handling: En het sommardag dyker Fridas storasyster Marissa plötsligt upp med sin italienske pojkvän Fabiano efter sju år utomlands. Hon är allt som Frida inte vågar vara: äventyrlig, mystisk och utlevande. Marissa rör om i Fridas stilla sommarlovsliv och lyckas locka mes sig henne på en spännande resa ut i Europa.


Det skiljer bara ett halvår mellan mig och Sara Paborn och jag misstänker att Frida och jag är nästan jämngamla under sommaren som den här boken utspelar sig.

Sara Paborns beskrivning av Frida ger mig många igenkänningar. Jag har visserligen ingen storasyster som överskuggade mig utan jag var i stället den ansvarsfulla storasystern. Här har Frida tagit delar av den rollen eftersom hennes syster inte tog den. Jag känner igen mig i försiktigheten och att vara den förnuftiga som sparade pengar till vettiga saker som körkortet istället för att leva ut.

När Marissa kommer tillbaka och vill ha sin lillasyster med så blir det jobbigt eftersom de är så olika. Jag har själv svårt för när människor struntar i att göra rätt för sig och här blir det riktigt svårt för Frida när Marissa inte alltid lever helt enligt lagboken.

Men sakta händer något. Frida släpper några av sina spärrar samtidigt som delar av en annan Marissa börjar växa fram.

Jag tyckte om att den här boken lyckades få mig att känna så pass mycket. Även om det till stora delar var obehag. Sara Paborn beskriver även ett systerskap på ett väldigt bra sätt. Miljön är väldigt nostalgisk då den utspelar sig under slutet av 80-talet med allt vad det innebar med vykort och avsaknaden av mobiltelefoner och internet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar