lördag 27 juni 2015

Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström

En mycket intressant bok om sir Arthur Conan Doyle, hans släktingar och inte minst Sherlock Holmes och hans utveckling.

Handling: Alla känner till Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle skapade en litterär gestalt som under 125 års tid behållit sin popularitet och som idag är mer älskad än någonsin. Men hur kunde denna fiktiva figur som en ung fattig småstadsläkare i England fantiserade fram på 1880-talet bli en sådan framgångssaga?

Det här är boken om de män och kvinnor som lade grunden till succén och fick Sherlock Holmes att bli en av världens mest kända symboler. En fascinerande skildring, som till stora delar bygger på tidigare opublicerat material, av det mer än sekellånga spelet bakom kulisserna. En tragisk historia om en man som försökte fly från sin egen skapelse, om ett arv som förstörde livet för en hel släkt.

Det är också historien om skådespelare, författare och fans som i decennium efter decennium förnyat den välkände detektiven. Från 1890-talets gentlemannadetektiv Holmes till 2010-talets udda geni Sherlock.


Det här är en mycket gedigen bok om allt som rör Sherlock Holmes. Jag tycker första halvan är mycket intressant där fokus ligger på sir Arthur Conan Doyle. Jag får känslan för att han egentligen vill att hans andra böcker ska bli mer erkända men det är Sherlock Holmes som slår hos folket och som ger honom chansen att leva på sitt författarskap.

Det är intressant att läsa om fascinationen som Sherlock Holmes väcker och hur många som faktiskt verkar tro att han finns i verkliga livet. Eftersom Doktor Watson sägs skriva ner de olika fallen som Sherlock Holmes löser så får folk det till att böckerna är skrivna av Doktor Watson. Det finns en hel del roande anekdoter i boken men även många tragiska människoliv. Kanske för att det är det tragiska som blir nedtecknat mer än folks lyckliga stunder.

Jag tappar lite fokus någonstans mitt i när boken fokuserar mer på alla strider som sker mellan olika filmbolag, förlag etc som vill använda sig av karaktären Sherlock Holmes och där det även är en hel del strider som vem som äger vilka rättigheter kontra vilka lagar som råder. Samtidigt är det egentligen intressant eftersom det blir både bok- och filmhistoria och hur det har utvecklats till dagens samhälle.

Det finns nog få karaktärer som under så lång tid väckt många människors intressent och fått dem att att skapa klubbar eller sällskap. 

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte att denna bok i det stora hela var intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var intressant. Jag hade nog behövt mer tid för läsning bara när jag kom in i andra halvan.

      Radera