torsdag 28 april 2016

Leaving everything most loved av Jacqueline Winspear

Den tionde boken om Maisie Dobbs.

Handling: London 1933. Maisie Dobbs blir uppsökt av en indisk man som vill att hon ska ta reda på vem som mördade hans syster Usha Pramal två månader tidigare. Av olika skäl har Scotland Yard inte ansträngt sig särskilt mycket.

Samtidigt som Maisie försöker ta reda på vad som hänt tillsammans med sina medhjälpare så växer hennes längtan om att se sig om i världen. Men hennes älskade James Compton vill att de gifter sig.

Det här var inte den bästa boken i serien. Den kändes som en mellanakt och en övergång till något annat. Där själva kriminalfallet också var en del av det.

Boken kändes melankolisk på många sätt och den här gången längtar jag inte lika mycket efter nästa bok som tidigare. Kanske för att åren går för Maisie och att det inte är helt enkelt att leva det liv hon vill samtidigt som James vill gifta sig och om möjligt skaffa barn. Hennes jobb är ju dessutom rätt farligt.

Det är också tydligt att författaren tonat ner Maisies förmåga att "se" lite mer än andra. Det finns antydningar och några få stunder då hon verkligen känner in saker men det är på ett väldigt diskret sätt.

Självklart kommer jag att läsa nästa bok i serien (det finns två till utkomna för stunden) men det kommer nog dröja ett tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar