söndag 10 april 2016

Nästan hemma av Jean Kwok

Smärtsam, vacker och hoppfull...

Handling: När Kimberly Chang och hennes mor emigrerar från Hongkong till slummen i Brooklyn, inleder hon snart ett dubbelliv: lysande mönsterelev på dagen och sin mors hjälpande hand i textilfabriken i Chinatown på kvällen. Hon gör sitt yttersta för att dölja den svåra sanningen om sin tillvaro – den ofattbara fattigdomen hon lever i, familjens framtid som vilar på hennes axlar och den hemliga förälskelsen i en av killarna på fabriken, som dock varken delar hennes begåvning eller ambition. Kimberly befinner sig mitt emellan två världar och måste lära sig att balansera de olika roller som krävs av henne.


Den här har legat länge och väntat på att bli läst utan att jag kan säga varför. Den var ju riktigt bra!

Jean Kwok beskriver oerhört väl den tuffa miljön som många invandrare kan tvingas in i. Kimberly och hennes mor har en skuld till Kimberlys moster för mediciner och resan till USA och tvingas arbeta av skulden på mosterns och morbroderns fabrik. Samtidigt kämpar Kimberly med att lära sig engelska och att kunna utnyttja sin otroliga begåvning.

Mor och dotter står varandra nära men som i många fall där kulturerna skiljer sig åt så blir det inte lätt för barnen som växer upp i den nya kulturen men fortfarande men där de äldre lever kvar i det gamla. Inte gör det lättare att Kimberly skiljer sig väldigt mycket åt från sina skolkamrater eftersom hon inte kan umgås med någon skolkompis på fritiden.

Kimberlys intelligens tar henne framåt men samtidigt gör den också hennes liv mer komplicerat. Hon har svårt att känna sig hemma bland de barn hon växt upp med i fabriken men även med de som är hennes skolkamrater.

Jag läste den här under en helg. Ibland när livet blev lite för tufft för Kimberly la jag ifrån mig boken men det dröjde inte länge innan jag satt och läste igen. Det hjälpte att jag fick en extremt lugn lördag då sonen var iväg på en fotbollsaktivitet hela dagen och jag struntade i allt annat nyttigt som eventuellt hade behövt göras (huset var hyfsat städat och ute var det mestadels molnigt och skurar med några få solglimtar).

Jag tyckte om blandningen av tunga och ljusa stunder. Det blev en bra balans. Den får betyg 4 av 5 av mig (en stark fyra).

2 kommentarer: