fredag 12 augusti 2016

Pingvinlektionerna av Tom Michell

En sann historia om en mycket fin vänskap!

Handling: Engelsmannen Tom Michell är tjugotre år, singel och brinner av äventyrslust. Han får jobb som lärare på en prestigefylld internatskola i Argentina under det politiskt turbulenta 1970-talet. Men det stora äventyret börjar då Tom, under en semesterresa, räddar en oljeindränkt pingvin på en strand i Uruguay. Efter det vägrar fågeln lämna sin räddares sida och Tom har inget annat val än att smuggla med sig pingvinen på flyget tillbaka till campus.

Pingvinen döps till Juan Salvador och blir centrum för allas uppmärksamhet på skolan. Han blir rugbylagets maskot, värd på Toms fester, hushållerskans förtrogne och simtränare till en blyg student. Juan Salvador sprider glädje till alla runt omkring - särskilt till Tom som i pingvinen har hittat en compadre och själsfrände för livet.


Uppläsare: Mattias Linderoth

Jag har läst flera hyllningar om denna bok och tyckte att den passade bra att komplettera min rätt hårdkokta deckare med som jag läser parallellt i pocketformat. Jag var lite orolig först att pingvinen skulle förmänskligas lite för mycket men jag tyckte att författaren fick till en mycket fin balans.

Tom Michell räddar pingvinen från döden under en resa i Uruguay och tar med sig den till skolan han jobbar på i Argentina. Resan är inte helt enkel eftersom han även måste passera tullen.

I skolan blir pingvinen Juan Salvador mycket populär och han gör livet roligare och trevligare för flera elever som använder honom som en samtalspartner som inte skvallrar eller för elever som behöver få lite positivt gensvar eller de som bara mår bra av att få hjälpa en annan varelse. Han behöver mycket mat och omvårdnad men Tom Michell får som sagt en hel del hjälp av både elever och personal.

Samtidigt får vi en känsla för hur oroligt Argentina var runt 1975 då Isabel Perón regerade med massa inflation och med militären som periodvis gick på hårt. Det blir även lite information om Falklandsöarna och hur infekterat ämnet var för dem och enligt vad jag förstår, fortfarande är.

Boken är rätt kort och går snabbt att lyssna på eller läsa - drygt 5 timmar eller 221 sidor i den inbundna boken.

Jag tror att den här boken kan passa rätt många eftersom den är lättläst men ändå innehåller en hel del intressanta fakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar