fredag 30 juni 2017

Helgfrågan v. 26


Nu är det helg på riktigt för mig. Det blev en utgång med kollegorna igår efter att ha konfererat på Tom Tits under eftermiddagen. Så jag har varit aningen seg idag. Jag har också en vecka kvar att jobba och det ser ut att bli fullt upp. Men då går veckan fort å andra sidan.

Mia frågar den här veckan:

Har ni Instagram eller Facebook? Vilket fördrar ni? Eller har ni något annat?

Mia ställer frågan eftersom det varit en diskussion om bokbloggens död - om den håller på att ersättas av andra medier. 

Jag har två Instagramkonton. Ett för bloggen (bokstunder) och en mer vardaglig eftersom jag gillar foton. Facebook har jag bara ett privat konto för. Men det blir allt mer att det är Facebookgrupperna som gör att jag kollar aktivt vad som händer där. Jag har gått med i flera bokrelaterade Facebookgrupper med mitt vanliga Facebookkonto. 

Angående vad jag föredrar så är fortfarande bloggen som är kärnan och Instagram är mer bildbaserad lightversion av bloggen. Så jag är inte i närheten av att lägga ner bloggen. Å andra sidan är jag nöjd med ett inlägg i veckan på bloggen. Sen gör det förstås inget om det blir fler. Jag har mest bloggen som läsdagbok men fyller ut när det finns tid och lust med andra saker som intresserar mig i bokvärlden. Som Helgfrågan och kommande boksläpp.

Instagramkontot för bokbloggen har jag haft sen augusti förra året och den är helt bokfokuserad. Jag tycker att den är ett kul komplement och även om det är fånigt är det kul när författare gillar ens inlägg (efter att de såklart blivit taggade). Men det känns stort när Elly Griffith gillar en bild. Eller när en svensk författare skriver en kommentar. Det kan även ske på bloggen men inte alls lika ofta. 

När det gäller Facebook kan jag inte säga så mycket mer än att jag är med i några grupper. T.ex en för sommarbingon och Kulturkollo läser - där jag ska läsa Mina drömmars stad under sommaren och sen vara med och diskutera (om jag känner att jag vill kommentera något). 

Risken är att jag läser Facebookinlägg och kollar bilder på Instagram istället för att verkligen läsa böckerna så det gäller att hitta en balans när antalet medier växer. Eftersom jag inte är så ung har jag däremot inte fastnat för Youtube när det gäller böcker. Den fungerar när det gäller pyssel och jag vill se när något görs. 

Alla medier fyller sin funktion och tiden, lusten och orken styr hur aktiv jag är. Men minimum är att skriva om böckerna jag läser och lite vad jag tyckte. Och spegla det på Instagram. 

20 kommentarer:

 1. Ja, det förstår jag att det är roligt om författare gillar ens bilder etc på Instagram. Själv finns jag privat på facebook men är inte aktiv där. Men skulle såklart kunna gå med i diverse bokgrupper om jag känner för det i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg länge inget behov av Instagram men har det som sagt nu. Men jag försöker att ha en låg ambitionsnivå.

   Radera
 2. Ja Kulturkollo läser finns på Facebook och massa andra grupper, annars hade jag nog inte haft det kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och även där är det lätt att hoppa in just när man har tid och lust.

   Radera
 3. Dålig koll på vad Instagram är, men har väl i varje fall fått lite bättre pejl efter att läst blogginlägg denna helgfråga-omgång. Tror det finns hopp om bokbloggarnas överlevnad ändå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad man lär sig via bokbloggandet :).

   Radera
 4. Svar
  1. Jo, så är det. Men ibland kommer läsningen av dem i skymundan.

   Radera
 5. Oj vad jag håller med, på instagram får man mer kontakt med författare och det är en lightverison av ens blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och båda har sina för- och nackdelar.

   Radera
 6. Jag gillar Instagram just för enkelheten och för att jag knyter fler kontakter där än på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är skönt enkelt med Instagram. Men där blir det lätt så många att jag istället har svårt att särskilja alla.

   Radera
 7. Jag funderade ett tag på att lägga ner bloggens Facebook, men nu har jag också hittat en del roliga aktiviteter där så jag behåller den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns en del intressanta grupper där. Och man måste ju inte kolla flödet utan kan gå in i gruppen direkt.

   Radera
 8. Jag gillar också Instagram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också. Min privata har jag haft i snart fem år. Bloggens närmar sig ett år.

   Radera
 9. Tycker att Facebook blivit dåligt. Det är så mycket skräp i flödet nuförtiden. Har det kvar mest för att jag är med i några loppissidor och så finns det några fb-spel som jag tycker är kul att spela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har det mest för olika hobbygrupper. Och i och för sig för att följa vissa personer i min bekantskapskrets och släkt. Men det är inte lätt att se deras uppdateringar tyvärr på grund av allt skräp.

   Radera
 10. bloggen som kärnan och Instagram som lightversion låter inte fel. ska fundera på om det är något för mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken man gör det man känner för och inte för att "alla" andra gör det.

   Radera