måndag 26 juni 2017

Kommande böcker i juli 2017

Jag hittade lite nyheter som kommer under juli månad. En av dem är jag helt säker på att jag kommer att läsa hyfsat omgående. Nämligen den nionde boken om Ruth Galloway.

Dolt i mörker av Elly Griffiths
Bokförlaget Forum

I en gammal kalkstenstunnel i Norwich hittas ben från ett människoskelett. När rättsarkeolog Ruth Galloway undersöker benen visar de sig inte alls vara något medeltidsfynd, utan tycks nyligen ha kokats och grävts ner. Fallet hamnar på kriminalinspektör Harry Nelsons bord, och efter att en ung kvinna anmälts försvunnen börjar han undersöka mystiska rykten om ett underjordiskt samhälle för hemlösa.

Kort därefter hittas en död kropp utanför polisstationen, samtidigt som en småbarnsmamma spårlöst försvinner från sitt hem. När frun till Nelsons kollega Clough också försvinner ställs utredningen på sin spets. Ruth och Nelson måste jobba tillsammans för att avslöja de mörka hemligheter som döljer sig i underjorden, innan det är för sent.






______________________________________________


Jag har ett lite komplext förhållande till Anne Holt. Jag brukade älska hennes böcker men en av dem slutade på ett sätt som jag inte var beredd på. Så därför har jag varit lite mer försiktig. Dessutom har jag inte läst henne böcker om Hanne Wilhelmsen med någon ordning. Men den här verkar definitivt intressant. Frågan är om jag ska börja från början med dem?

I stoft och Aska av Anne Holt
Piratförlaget

2001 omkommer treåriga Dina i en tragisk bilolycka. En tid senare dör flickans mor under mystiska omständigheter och fadern Jonas döms för dådet.

När fallet många år senare hamnar på cold case-utredaren Henrik Holmes bord försöker han övertyga sin mentor Hanne Wilhelmsen om att Jonas sannolikt blev oskyldigt dömd. Men hon är helt upptagen av något annat: en känd, främlingsfientlig bloggare har begått självmord, och Wilhelmsen vägrar acceptera att sanningen är så enkel.
Tillsammans ger sig Holme och Wilhelmsen i kast med de båda fallen och blottlägger gamla lögner och hemligheter. Men det är mer bråttom än de har förstått ett barns liv står på spel. Och en man som har förlorat allt vill att andra nu ska få lida.
Med I stoft och aska tar Anne Holt ännu en gång pulsen på vårt samhälle i en engagerad och skickligt vävd spänningsroman.



______________________________________________


Den här boken kände jag spontant kunde vara intressant och den har rätt bra betyg på Goodreads.

Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead
Albert Bonniers förlag

Cora växer upp som slav i amerikanska södern. En dag beslutar hon sig för att fly via den underjordiska järnvägen som hjälper slavar att ta sig till norr. I verkligheten var det som kallades den underjordiska järnvägen ett nätverk av hjälpare – i Whiteheads roman har den tagit bokstavlig form. Ett drabbande mänskligt drama som ställer frågor om ras, slaveri, historia och vår egen tid.













______________________________________________

Jag har ännu inte läst den förra boken av den här författaren men hon verkar intressant. Den här ska vara en fristående fortsättning på Flickorna på Englandsbåten.

Den blå poetens kärlek av Lone Theils
Norstedts

Den världsberömde diktaren, nobelpristagaren Manash Ishmail har under sin flykt från Iran skilts från sin hustru Amina. Nu är hon spårlöst försvunnen. Han har vägrat helt att ge intervjuer, men när Globalt tar kontakt säger han ok på ett villkor - Nora Sand ska göra intervjun. När de träffas får Nora snabbt klart för sig att han vill ha hennes hjälp att hitta Amina, som senast synts till i London.

Jakten på Amina leder Nora till dolda platser, där illegala flyktingar håller sig gömda på flykt från myndigheterna. Nora kastas med fara för sitt eget liv in i en mörk värld där vissa människoliv är mycket mindre värda än andra. Samtidigt blir hennes romans med Andreas allt mer komplicerad.







______________________________________________

Jag har läst några av Katarina Wennstams böcker. De har ofta något obehagligt i sig som får oss läsare att tänka till och bli mer medvetna.

Gänget av Katarina Wennstam
Albert Bonnier förlag

Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig påmint med brutal kraft.

Vad hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan?

Katarina Wennstams nya spänningsroman är ett drama om skuld och skam, och om gruppens livsfarliga inverkan på individen.









______________________________________________

Och här avslutar jag med något som varkar vara en mysbok med lite tvister. Men jag är alltid lite rädd för att mysböckerna ska blir allt för söta och förutsägbara. Eller att huvudpersonen är som en hormonstinn tonåring i humöret.

Älska, glömma och förlåta av Lori Nelson Spielman
Albert Bonnier förlag

Älska, glömma och förlåta är en varm roman om kraften i att förlåta och bli förlåten. Viktiga i berättelsen är de så kallade förlåtelsestenarna. Stenarna skickas med ett kedjebrev och två enkla uppmaningar: att förlåta för att därefter be om förlåtelse. Men Hannah Farr, New Orleans mest populära programledare, nappar inte. Hon dejtar stadens borgmästare, är väldigt förtegen om sitt privatliv och har gömt undan sina egna stenar i närmare två år – och hållit tyst om sitt förflutna i snart tjugo år. Men när Hannahs gamla vän Fiona Knowles, som skapat stenarna, är med i hennes tv-show, öppnar hon plötsligt upp om åratal av svåra konflikter med sin mamma.

Ivrigt påhejad av sina fans, ifrågasatt av sina vänner och anklagad av sin pojkvän för att förstöra hans politiska karriär går hon mot sin vilja ut i offentligheten för att söka försoning. När Hannah kan se klarare på vad som hänt i det förflutna inser hon att den sanning hon klamrat sig fast vid sen hon var ung inte stämmer alls. Hon måste finna modet att lösa knutarna från uppväxten om hon inte ska riskera att förlora kontakten med sin mamma och möjligheten att leva ett liv där hon är sann mot sig själv för alltid.

2 kommentarer:

  1. Skönt. Du hade inte så många fler än jag ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag hade färre. Men två som du inte hade. :)

      Radera