fredag 28 september 2018

Collage av Cherstin Juhlin

En polisdeckare som känns väldigt autentisk.

Handling: "Han fällde upp kragen, huttrade till i morgondimman och körde ner händerna i jackfickorna. Nästan framme vid busskuren ökade han på stegen. Med nedböjt huvud sneglade han mot ett par andra morgontidiga personer som fanns där, promenerade förbi kuren och lämnade bostadsområdet bakom sig. Denna morgon, som skulle bli olik alla andra morgnar, valde han en annan busslinje." 

Ett femton år gammalt fall blir åter aktuellt när nya ledtrådar dyker upp angående ett försvinnande av Österlenkonstnären Frank Berger i Nice 1999. Vad var det egentligen som hände på stranden för över trettio år sedan? Samtidigt blir en ung flicka skjuten på väg till sitt sommarjobb. Polisinspektör Annika Vester misstänker att de två fallen kan ha en koppling till varandra, men har endast tillåtelse att engagera sig i det ena.


Collage är den tredje och sista delen i ABC-morden (Anagram, Bryggan och nu Collage). Författaren själv har varit polis men än nu pensionär. Det gör att polisarbetet känns väldigt äkta kring både arbetssätt och vokabulär.

Annika Vester är en rätt skön polis att följa. Hon är lite äldre och har en vuxen dotter och barnbarn. På många sätt gillar jag henne. Samtidigt stör jag mig lite på henne så hon när hon i sin iver att utforska fall hon egentligen inte ska jobba med också undanhåller information för de som jobbar med det. Ibland för att hon har svårt att berätta hur det kom sig att hon fick veta det och då är det inte så konstigt. Men ibland även från vittnesförhör som hon gör.

Det är två parallella utredningar som Annika engagerar sig i. De är rätt olika men jag märker att nu när det hunnit gå några dagar sen jag lyssnade klart på boken så har jag glömt mycket av själva brotten. Det som finns kvar är mer minnet av Annika Vester. Men det är ju det som gör att man gärna läser serier - där huvudpersonen blir viktigare än själva brotten.

Böckerna är även egenutgivna vilket märks lite grand. De är definitivt läsvärda men läsaren får allt väldigt tydligt inpräntat och lite väl detaljerat. Vissa detaljer gillar jag (i synnerhet när det gäller matintag) och hur det kan gå till på en polisstation med jargong och allt. Men i vissa sammanhang blir det för mycket med oväsentliga detaljer.

Betyg 3+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar