måndag 31 december 2018

Kommande böcker i januari 2019

I december 2018 var det så få böcker jag var intresserad av att jag inte ens ville göra ett inlägg. För januari är det sjukt många fler men jag har rensat hårt. Just nu har jag fått så många böcker som jag vill läsa så jag gör mitt bästa att inte öka på högen här i kommande också också blir en indirekt önskelista.

Först ut kommer den här boken som har betyget 3,8 på Goodreads just nu.

När du läser det här av Mary Adkins
Lavender Lit

I fyra år jobbade Iris Massey och pr-geniet Smith Simonyi sida vid sida. Men Iris har dött av en obotlig sjukdom, bara trettiotre år gammal. Smith känner sig vilsen utan sin vän och kollega, men upptäcker till sin förvåning att Iris de senaste sex månaderna har skrivit en blogg, full av skarpsynta och ofta roliga iakttagelser från slutskedet av ett liv som inte fick levas klart. Hon har också lämnat Smith med en sista önskan: att han ska göra en bok av hennes blogginlägg. Med hjälp av den charmiga och tillmötesgående (om än lite väl uppriktiga) praktikanten Carl skrider Smith till verket för att uppfylla Iris sista önskan. Men för att kunna göra det måste han övertala Iris storasyster Jade, som helt har tappat fotfästet efter förlusten av sin syster. Berättad genom en serie olika mejl, blogginlägg och andra små bitar ur våra digitala liv är När du läser det här en smart och fängslande romantisk komedi, som på ett ärligt sätt beskriver hur vi kan ta oss vidare och hitta en ny början efter en fruktansvärd förlust.



*************************
Den här verkar kunna vara både en spänningsroman och även drama gällande systrarnas relation. Författaren är svensk men bor i England med man och barn.

Angelika av Karin Valtersson
Bokförlaget Polaris


Angelika är försvunnen. När hennes syster Mikaela släpper allt för att åka över till England där Angelika bor sedan många år tillbaka har systrarna inte setts på länge och relationen är minst sagt komplicerad. Det är Mikaela som får ta hand om de åldrande föräldrarna, Mikaela som tvingas balansera ett krävande jobb med två små barn och ett äktenskap som blir alltmer ansträngt. Men hur länge till orkar hon vara den som håller ihop allt? Rebellen Angelika däremot gifte sig till allas förvåning rikt med den adlige Thomas, som Mikaela alltid haft svårt för. Var de lyckliga tillsammans? Har Angelika gett sig av självmant, lämnat sin egen dotter?

Mikaela upptäcker snart att hennes syster aldrig riktigt lämnat det förflutna och dess skuggor bakom sig och ju längre tiden går desto mer förbryllad blir hon, det hon får höra om Angelika i England stämmer inte alls överens med hennes egen bild av systern. Så plötsligt hittar Thomas ett meddelande från sin fru som Mikaela inte vet hur hon ska tolka. Vem är egentligen Angelika? Och vad är det som har hänt henne?

Angelika är en bok om systerskap, om att besluta vem man vill vara och att behöva ta konsekvenserna av det. 

*************************

Här kommer en bok som verkligen verkar annorlunda mot författarens tidigare böcker.

Det lilla hotellet på rue d'Amour av Dag Öhrlund
Lind & Co

Paris 1965: Rum nummer ett på lilla Hôtel d Amour på rue d Amour i det sjätte arrondissemanget är större och finare än de andra, och det är rummet som berättar historien om de människor som kommer och går.
Till sin hjälp har hon La clé, nyckeln som följer med gästerna ut på stan och kan avslöja vad som sker där; La fenêtre, fönstret, som berättar vad som händer ute på gatan och Bakélite, den gamla telefonen som skvallrar om inkommande samtal.
Berättelsen handlar också om den unga städerskan Estelle som tvingats fly från sin onde far i en landsortsby, om hennes längtan efter kärlek och om rummets ständiga oro för henne.
Under historiens gång upplever rummet glädje och sorg, kärlek och svek, hopp och förtvivlan, lögner och svidande sanningar. Och till och med ett giftmord! Som om detta inte vore nog är rummet och hennes vänner nervösa för att den skrikande, svärande och ytterst labile ägaren Darcel Chagal ska göra allvar av sitt hot om att sälja hotellet.
Det lilla hotellet på rue d Amour är en mysig feelgood fylld med härlig Parisnostalgi och ett och annat oväntat spänningsmoment.

 *************************

Jag vill läsa mer världslitteratur och den här boken verkar definitivt intressant. Betyget på Goodreads är 4.28. 

Brev från min barndom av Emma Reyes
Norstedts

I tjugotre brev skrivna mellan 1969 och 1997 skildrar den colombianska konstnären Emma Reyes sin uppväxt som gatubarn i Bogotà.

Berättarrösten i denna mycket speciella självbiografiska skildring är barnets, närmare bestämt den fyraåriga Emmas. Hon bor i stadsdelen San Cristobal i Bogotà tillsammans med sin syster Helena och en pojke som de kallar för Lusen i ett skjul hos en kvinna som tar hand om dem. Kvinnan heter Maria och hon är möjligen prostituerad eftersom hon blir gravid titt som tätt. Möjligen är hon Emmas och Helenas mor, även om hon aldrig uppträder som en sådan. Barnen lever ett fritt liv på gatan och på den stora soptippen intill deras bostad. Med jämna mellanrum blir Maria "sjuk" och den lilla skaran bestående av Maria, Emma, Helena och Lusen reser då med tåg, häst och vagn och till sist ridande på indianers ryggar i väglöst land till de inre regionerna av Colombia, till Guateque, där Maria kan föda sitt barn. Vistelserna i Guateque antar formen av magisk realism, Emma berättar om en gång när de bor på en teater ägd av två gamla systrar vars galne son hålls kedjad under scenen. Vidare om en brand när hela Guateque ödeläggs och om när den första bilen kommer till staden vilken i fyraåriga Emmas ögon tar skepnaden av ett monster. Hjärtskärande är avsnittet där Maria tvingar sin indianska tjänstekvinna att lämna den nyfödde sonen på trappan till en främmande gård. Så småningom hamnar Emma och Helena på ett barnhem drivet av nunnorna där de utnyttjas som barnarbetskraft och tvingas brodera och tvätta smutstvätt, men Emma lyckas rymma och tar sig så småningom till Buenos Aires där hon blir konstnär.

*************************

Här kommer en annan uppväxthistoria men gissningsvis betydligt mer lättläst eftersom den även är i kategorin Unga vuxna. 

När livet vänder av Andy McNab

När livet vänder är den inspirerande sanna berättelsen om hur livet förändrades till det bättre för den i dag framgångsrike författaren Andy McNab.
Andy McNab växte upp hos fosterföräldrar i södra London och hade en stökig uppväxt. Han drogs in i kriminella gäng, vandaliserade och stal.
När han var 16 år hamnade han på ungdomsanstalt. Därifrån rekryterades han till armén, vilket blev en vändpunkt i hans liv. Utbildningen i det militära fick honom att för första gången känna sig sedd, uppskattad och stolt över sig själv.
Det konstaterades att hans läsning låg på en 11-årings nivå, men genom engagerade lärare och hårt arbete lyckades han göra stora framsteg.
Han har både haft en extremt framgångsrik karriär både i det militära och som författare. 


*************************

Här kommer en deckare som verkar väldigt spännande. På Goodreads har den betyget 4,33 vilket i sig lockar rejält.

Kastanjemannen av Søren Sveistrup
Albert Bonniers förlag
 
En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks upptäcker man fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. Samtidigt som polisen jagar en mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan - tänk om hon fortfarande lever?"Kastanjemannen" är bladvändarläsning i högt tempo med överraskande vändningar.
 









 *************************

Jag tycker det är intressant med böcker om familjerelationer så den här lockar mig.

Testamentet av Nina Wähä
Norstedts

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kanske kan man helt enkelt skriva om den?

När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt egna språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje, eget. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj som hukar under den mörka hemligheten. Dessutom består den av två föräldrar och tolv barn (eller fjorton beroende på hur man räknar) som aldrig någonsin dragit jämt. Där är raggaren, den duktige äldste sonen, kåkfararen, den homosexuelle sonen som skiter i vad folk i trakten tycker. Och Annie som är på smällen. Och modern som bestämt sig för att något måste hända. Och alla de andra. Och, sist men inte minst, fadern som bär på familjens mörka hemlighet. Eller snarare: fadern som är familjens mörka hemlighet. Nu är uppgörelsens tid. Snart kommer inget att vara som förut.

*************************

Här är ytterligare en bok som fått högt betyg på Goodreads. Om jag är sugen på en kärleksroman kanske den passar bra.

Kära pappa av Giselle Green
Lind & Co

Allt Nate, Adam och Jenna vill är att hitta kärleken. Men går det, när det som håller dem samman bygger på en lögn?

Nate är 27 år gammal och krigskorrespondent. Han lider av posttraumatiskt stressyndrom och har svårt att ta sig utanför dörren. Hans sociala liv är nere på noll, och nu hänger även jobbet på en skör tråd.
Adam är nio år gammal och har det tufft både hemma och i skolan. Han bestämmer sig för att leta upp sin pappa och skriver ett brev till honom. Men brevet hamnar hos Nate.
Jenna är Adams lärare. Hon vill inget hellre än att hjälpa sin elev, samtidigt som hon - efter att ha fått hjärtat krossat ännu en gång av ännu en otrogen pojkvän bestämmer sig för att flytta utomlands och satsa på en helt annan karriär. Då träffar hon Nate.

Med fin och lätt hand flätas tre separata människoöden samman i en ömsom bräcklig, ömsom stark väv. Giselle Green bjuder läsaren på skratt, romantik, vänskap och hjärtesorg, men tar även upp allvarligare ämnen som mobbning och psykisk ohälsa.

Kära pappa är en romantisk berättelse à la Sömnlös i Seattle om att hitta kärleken oavsett vem man är, hur man mår eller hur gammal man är. Boken nominerades 2017 till Romantic Novel of the Year av brittiska Romantic Novelist s Association.

 *************************

Det verkar komma många nya deckare den här månaden av för mig nya författare. Då är det svårt att veta om det är något som passar lite extra bra. Ett gäng sållades bort men den här blev kvar:

Försvunnen (serie Cold Case) av Tina Frennstedt
Bokförlaget Forum

 "Försvunnen" är första delen i Cold Case, en deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen. Fallet blir aldrig uppklarat. Sexton år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Till en början famlar polisen i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet.Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, tar sig an fallet. Hon brinner för att utreda gamla fall och att slutligen kunna ge anhöriga svar på vad som egentligen hände. Parallellt kämpar Tess med sitt ganska misslyckade privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen har lämnat henne.




 

6 kommentarer:

  1. Du hittade en del som jag missade. Bland annat boken av Andy McNab. Om jag såg den så ratade jag den nog utan att ha läst vad den handlade om. Har läst några av hans "soldatböcker" och är väl inte jätteglad i den genren, men den här låter ju faktiskt intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog inte läst någon bok av honom men tycker att det är intressant med lite annorlunda uppväxthistorier.

      Radera
  2. Det lilla hotellet på rue d'Amour vill jag läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är också nyfiken på den, i synnerhet som jag ratar författarens andra böcker för att de är för obehagliga.

      Radera
  3. Flera här också som jag har med på min lista för 2019. Romanen Testamente ser inte så kul ut på omslaget tycker jag, men jag har stora förväntningar på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med om omslaget. Jag hade inte lockats av boken om jag bara gick utifrån det.

      Radera