torsdag 22 april 2021

Boktag – Mina ljudbokstjänster

Vargnatt har lagt ut en boktag om ljudbokstjänster vilken jag fick en påminnelse om när jag hittade Bokdamens blogginlägg om det. Och Vargnatt har i sin tur hittat den hos Jennifers Bokvärld på Youtube.

 1. Vilken ljudbokstjänst använder du? Jag använder Storytel.

 2. Har du testat någon annan ljudbokstjänst? Nej, men innan de fanns brukade jag köpa mp3-böcker via datorn och sen föra över till en mp3-spelare. Men det var rätt bökigt. Och ännu längre tillbaka jobbade jag på ett ställe där det fanns synskadade och det hände att jag fick låna ljudböcker därifrån som då var på kassetter och med stor skillnad på uppläsningen. Rätt nyligen var det ett inslag om dagens motsvarighet och hur det kan fungera med uppläsarna (där en somnar mitt under uppläsningen).

 3. Vad föredrar du - ljudbok eller e-bok? Ljudbok. Men jag har skaffat Storytels e-bokläsare så jag lätt kan läsa via den. Men ibland läser jag även på min Ipad. Däremot lyssnar jag alltid via mobilen. Mest läser jag fortfarande vanliga pappersböcker, sen kommer ljudböckerna och sist e-böckerna.

 4. En ljudbok eller e-bok du älskar! Ljudboken Mannen som talade med elefanter av Anthony Lawrence. Jag fick gåshud då och då av den boken. För mig som är introvert och inte tokälskar att resa blev det som en otrolig resa där jag fick vara med på ett helt annat sätt än som en vanlig turist. Och då är jag inte någon som ens äger ett husdjur.

 5. En ljudbok eller e-bok du inte läst klart. Jag har svårt för feelgood med för mycket pinsamheter och då i synnerhet i ljudboksform. Så om det sker så är det någon sådan oftast.

 6. Vilken typ av böcker/genre läser du främst i ljudbokstjänsten? Böcker som jag känner att jag inte behöver äga. Genre spelar inte så stor roll för e-böcker mer än att det bör vara någon genre som jag helst läser och inte en bok som har illustrationer. Jag är kinkigare med ljudböcker. Där fungerar deckare och biografier bäst. Feelgood kan gå bra så länge de består av mer allvar än av Bridget Jones-karaktärer. Även vissa romaner kan gå bra.

 7. Vilka böcker har du sparade i din TBR? Oj, mängder... Jag lägger in intressanta böcker i Bokhyllan hos Storytel och när jag sorterar på Kommande (olästa/olyssnade) är det över 250 böcker. Jag brukar även lägga in dem på Goodreads (Want to read) då och då och även gjort olika hyllor där som markerar om det är en oläst fysisk bok jag har hemma, en e-bok hos Storytel eller en ljudbok hos Storytel.

 8. Vilken tid på dygnet läser du ljud/e-böcker? Oj, när som helst det passar. Ljudböcker när jag promenerar, kör bil, handlar, lagar mat, diskar, städar osv. E-böcker är som vanliga fysiska böcker. Lite på vardagskvällarna eller annars på helgmorgonen/förmiddagen. Min sambo och son sover gärna länge så då lägger jag mig i soffan i allrummet och läser medan de sover.

 9. Vilken hastighet lyssnar du främst på? Normal hastighet (1) eller 1,1 eller 1,2 om uppläsare läser allt för långsamt. Och på högsta om den är för obehagligt och där jag skulle skumma texten i en vanligt bok (t.ex tortyrscener i en brutal deckare eller extremt pinsamma scener i en feelgood).

 10. Vilken är din favoritfunktion i din ljudbokstjänst? När det går att växla mellan ljudbok och e-bok så man direkt hamnar rätt. Om jag stör mig på något i ljudboken kan jag växla över till e-bok en stund (som exemplen i punkt 9).

6 kommentarer:

 1. En rolig tag, men den känns inte riktigt aktuell för mig. Jag använder visserligen Storytel och jag har deras läsare, men det är egentligen bara när jag är på resande fot (vilket ju inte händer så ofta just nu) eller när jag läser en bok jag inte äger som jag använder den. Ljudböcker klarar jag inte riktigt. Jag gillar ju dessutom tystnad så bara där har jag ett problem 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då förstår jag att du inte gillar ljudböcker. Och nej, det blir inte mycket resande just nu.

   Radera
 2. Mannen som talade med elefanter tyckte jag också otroligt mycket om! Läste den för några år sedan men tänker på den fortfarande ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja, jag minns nu att du också gillade den men att du läste den som vanlig bok.

   Radera
 3. Så du har jobbat på MTM? Ler lite när jag läser svaret på nr 2. Jag har lyssnat på ljudböcker länge, långt innan tjänsterna kom. Och då var det ju cd skivor och MP3 skivor känns som hundra år sen jag använde dem, men det är ju inte så länge sen och de finns ju kvar även om de snart kommer att vara borta. Mannen som talade med elefanter är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag jobbade på en folkhögskola på 90-talet dit synskadade kom på kurser för att lära sig leva med sin synskada (laga mat, gå med käpp osv). Och skolan hade ett gäng ljudböcker. Både lånade från TPB (Tal och punktskriftsbiblioteket) och även ljudböcker som de köpte. Men då lyssnade jag på en del kassetter som det var då :).

   Radera