söndag 13 november 2022

Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang

En sydkoreansk bok om en hund och dess liv!

Handling: Detta är historien om hunden Tufsen. Hon har alltid känt sig ensam och utanför på grund av sitt speciella utseende. Tufsen har drömmar och ambitioner som alla andra. Men varje dag möts hon av motgångar och hinder som hon måste överkomma. På grund av detta blir hennes liv aldrig som hon tänkt sig. Bortom hindren och utanför hennes hem finns möjligheter till vänskap, moderskap och lycka. Tufsen måste bara våga ta för sig för att få det liv hon desperat vill ha.

Jag är lite förundrad över att jag sett flera böcker från Asien som verkar ha djur i huvudrollen - och som översätts till svenska. Och antalet böcker från Asien som översätts är inte jättemånga. Alltså vuxenböcker. I alla fall sett i relation till hur många som borde översättas totalt sett. Förutom dessa två tänker jag t.ex. även på En katts resedagbok och nyligen kom även boken Katten som räddade böcker ut.

Jag läste i alla fall den här boken för @kaffeochkulturs världsutmaning med Sydkorea som land i november. Jag har sen tidigare läst den fina Ta hand om min mor. 

Genom hunden Tufsen får vi en inblick i hur det kan vara att leva som lite mer fattig i Sydkorea och även lite mer lantligt. När lite jobbigare saker händer så måste man göra uppoffringar för att överleva. Och vissa uppoffringar är tuffare än andra. Och det påverkar även hunden Tufsen.

Det här känns som en bok som kan tolkas på rätt många olika sätt beroende på vem som läser den. Och det blir ju en extra tvist när det är ett djur som har huvudrollen och allt sker genom djurets tolkande. Hur boken tolkas här beror dels på hur stor intelligens vi ger djuret. Och vad är skillnaden mellan instinkt och intelligens?

Författaren har även skrivit boken Hönan som drömde om att flyga och jag läste dem direkt efter varandra. Mest för att se skillnaden mellan dem. I just den här boken får jag en lite större känsla för omgivningarna som även innefattar människor. Och jag tycker verkligen om hunden Tufsen.

Jag tyckte boken var fin. Den är även kort och lättläst men jag kommer nog inte minnas den så väldigt länge. Därför får den betyget 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar