tisdag 18 augusti 2009

Höstoffer

Jag har lyssnat på Höstoffer av Mons Kallentoft uppläst av Torsten Wahlund. Det är verkligen en fröjd att få höra Torsten Wahlund läsa Kallentofts lätt poetiska språk.

I alla fall så är det här den tredje i serien (ska enligt utsaga bli fyra där de utspelas under fyra olika årstider).

Jag tilltalades väl inte jättemycket av baksidestexten men eftersom jag läst/lyssnat på de två första så ville jag definitivt lyssna på den här. Man får följa Malin Fors som mår allt sämre i jakten på en mördare. Det som tilltalar mig här är att man som lyssnare är i princip lika ovetande om vem som gjort det som poliserna är. Man förstår att det inte är så lätt att hitta gärningsmannen direkt och hur det nystas på olika håll och man vet inte vad som är viktigt eller ej.

Regnet vräker ner över slottet Skogså utanför Linköping, dropparna faller tungt över markerna och kroppen som flyter i vallgraven. Advokat Jerry Petersson, nybliven slottsägare och känd för sin hänsynslöshet, kommer inte att ta några fler uppdrag. Men hur har han hamnat i vallgraven?

Kriminalinspektör Malin Fors misstankar riktas snart mot de tidigare ägarna av slottet, den högadliga familjen Fågelsjö, som knappast med glädje kan ha velat sälja sitt släktgods till uppkomlingen Jerry Petersson. Men skulle försäljningen verkligen vara en orsak till mord? Och vem var egentligen människan Jerry Petersson, bakom it-miljonerna, de dyra kostymerna och konsten? Nära Malin, men som på andra sidan en tunn hinna, rör han sig som en skugga genom det som varit hans liv och händelserna som skulle leda fram till hans brutala död.

Höstoffer är tredje delen i Mons Kallentofts uppmärksammade serie om kriminalinspektör Malin Fors, som inleddes med de kritikerhyllade böckerna Midvinterblod och Sommardöden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar