tisdag 15 december 2009

Box 21 av Roslund & Hellström

Jag har nu lyssnat klart på Box 21 av Anders Roslund och Börge Hellström. Den är deras andra bok i serien om Ewert Grens och den fjärde av deras som jag läst eller lyssnat på.

Handling: En kvinna hittas med trettiofem piskrapp över ryggen i en lägenhet med elektroniska lås. En man blandar tvättmedel och amfetamin medan vener fräts sönder. Snart ska en av dem åka nerför trappan i rullstol, med ansiktet in i en vägg. Den andra ska ta hissen ner till bårhuset, peka med en pistol, ta döda och levande som gisslan.

Kriminalkommissarie Ewert Grens och kriminalinspektör Sven Sundkvist leder plötsligt två olika brottsutredningar från en operationssal på akutintaget.

Har döda människor rätt att tala? När ett brottsoffer blir en brottsling är hon då god eller ond?

Box 21 är en stark kriminalroman som skildrar en mörk sida av samhället. Om handeln med liv som pågår här och nu. Om hur offer blir gärningsmän och om hur vänskap inte alltid är vad man tror. Och om box 21 som gömmer två unga kvinnors liv.

Jag har ju läst/lyssnat på fyra av deras böcker och av dessa fyra är det nog den här som jag uppskattar minst. Men det betyder inte att den är dålig. Som alltid är de superbra att berätta historien från olika perspektiv och att förmedla den grova kriminalitetens hopplöshet och mörka sidor. Brotten känns alltid väldigt trovärdiga och handlingarna känns aldrig orimliga trots att de kan vara rätt så extraordinära.

Shanti Roney läser även upp den här boken och hans berättarröst passar verkligen Roslunds och Hellströms texter. Men det är jobbigt att ha en mansröst i örat som beskriver en våldtäkt och misshandel. Det går inte att skumma då som när man läser en bok. Ändå förhöjer han boken så pass mycket för mig att det är värt det.

Men det är något som saknas. Polisarbetet blir mest ett dilemma. Vad gör man när en poliskollega handlar fel? Orkar man göra det rätta och blir resultatet mer rätt för det?

Men det är också i den här boken man får veta vad som hände Ewert Grens Annie. Här får man hela historien och vem som gjorde vad. Så ja, den är mycket läsvärd men inte deras bästa.

2 kommentarer:

  1. Vad hände med hans fru?
    utdels någor straff för brotten?

    SvaraRadera
  2. Anonym: Hon blev överkörd pga olyckliga omständigheter. Ang. straffen så minns jag inte hur det gick.

    SvaraRadera