onsdag 24 mars 2010

Bokfrågornas ABC - bokstaven R

Här kommer lite lättare frågor från Lilla O än vad bokstaven Q var som jag svarat på.

1. Har du läst någon bok som kretsar kring en rättegång?

När jag tänker efter har jag nog oftare sett en rättegång på tv i form av film eller tv-serie än vad jag läst om dem. Men efter att ha kollat igenom min boklista hittade jag bland annat boken Allt för min syster av Jodi Picoult (som självklart också är filmaktuell). Den handlar om trettonåriga Anna Fitzgerald som blev till för att rädda sin syster som var dödligt sjuk i leukemi. Hon får själv genomgå en hel del smärta för sin syster skull och nu vill föräldrarna att hon ska donera sin ena njure till sin syster vilket bland annat betyder att hon måste sluta med den sport som hon verkligen älskar och är riktigt bra på. Hon undrar också hur mycket hon är värd för föräldrarna och känner sig mer och mer som en reservdel till sin syster som hon också älskar högt. Hon går till en advokat och stämmer sina föräldrar för att få slippa. Den här boken var riktigt bra och tankvärd. Hur skulle man själv agera som förälder? Som donerande syskon? Som dödligt sjuk storasyster? Det finns inga enkla och självklara svar här.

2. Har du någon romantisk favoritbok?

Nej, inte längre. Men tidigare var jag väldigt förtjust i Nora Roberts böcker där vissa kunde vara rätt så romantiska. Till exempel Född ur elden.

3. Religion påverkar oss antingen vi är troende eller inte. Berätta om en bok där religionen har betydelse.

Karin Alvtegens bok Skam bygger bland annat på hur förstörd en kvinna blivit av en mycket sträng religiös uppfostran och skuldbeläggning.

4. Slutligen vill jag att du berättar om en riktigt rolig bok!

Det är sällan som jag läser roliga böcker nu för tiden. Men jag hade väldigt kul för många år sen när jag läste boken Avsnoppad av David Thomas om Bradley Barrett som läggs in på sjukhus för att operera bort visdomständer. Han blir förväxlad och vaknar upp ur narkosen som en kvinna (eller en könsopererad man). Boken fick mig att skratta högt ett antal gånger samtidigt som den skulle ha varit väldigt sorglig om den varit sann (det finns även ett allvar i boken).

2 kommentarer:

  1. Allt för min syster vill jag både läsa och se. Har lånat den på biblioteket. Avsnoppad låter helt vansinnig!

    SvaraRadera
  2. Ja, Allt för min syster väcker verkligen mycket tankar!!! Jag har nog inte läst så många rättegångsböcker, som jag kommer ihåg i alal fall. Men detta var en mycket bra sådan!!!

    SvaraRadera