lördag 20 mars 2010

Smuts av Katarina Wennstam

En bra bok med ett viktiga ämnen!

Handling: Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är att han spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.

Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad - utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.

Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner - men vem är det egentligen som är skamlig?

Smuts är en spänningsroman och ett starkt familjedrama som landar mitt i debatten om sexköp och trafficking. Det är en skarp skildring av en värld där mäns rätt till kvinnors kroppar står över allt annat och där domstolarna väljer att titta åt ett annat håll.

Jag tycker att Katarina Wennstam gör mycket trovärdiga porträtt av en familj i kris. Jonas som gång på gång går till prostituerade och blir hög av makten över dem. Men hur han samtidigt mår så dåligt över sitt beteende och skäms och blir äcklad av sig själv.

Hustrun Rebecka som på grund av sin barndom där föräldrarna skildes och där hennes liv försämrades radikalt till det sämre, gör allt för att blunda för att inte låta sina barn hamna i samma sits.

En stor del av boken känns som en nedåtgående spriral där allt går utför för dem. Man undrar om allt bara kommer att explodera för dem och att bara skärvor finns kvar, men riktigt så blir det inte. Men det hade kunnat bli så.

Mycket handlar om att kvinnors sexualitet är något dåligt vilket även dottern får erfara. Den handlar också om hur svårt det är att komma åt prostitutionen dels genom lagen med bevisbördan men även genom folks synesätt på prostitution och trafficking (som man helst vill blunda för och tro att flickorna/kvinnorna vill leva så).

Boken är mycket läsvärd och jag ser fram emot att läsa resten av hennes böcker. Jag ville egentligen läsa hennes senaste men ville då börja från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar