söndag 27 mars 2011

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg

Den här var så mycket bättre än debuten Styggelsen som jag inte alls uppskattade lika mycket. Men eftersom man lär känna huvudpersonen i Styggelsen så ångrar jag inte att jag läste den.

Handling: När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver hjälp.


Maja Grå har förmågan att se mer än andra och inspektör King vid Brighton-polisen håller kontakten med den unga svenskan. Trots sin skeptiska inställning inser han att det är något speciellt med Maja. Men kan han verkligen sätta sin tilltro till en känslig och ganska skör ung tjej?


Medan höstmörkret smyger in genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i studierna. Hon har brutit sig loss från en svår uppväxt och landsortens bedövande strypgrepp. Med hjälp av den levnadsglada rumskamraten Nikita börjar Maja ta sig ur sitt nedärvda utanförskap och inleder ett trevande kärleksförhållande med oljemålaren Jack. Men Maja grubblar på den komplicerade relationen till modern. Varför valde hon att försvinna till Brighton, och varför blev hon mördad?


Majas sensibilitet skruvas upp till det outhärdligas gräns när hon förnimmer en övernaturlig närvaro på elevhemmet. Är det de döda som söker Majas hjälp? Gengångare som vill avslöja gamla illgärningar, eller en oberäknelig mor som försöker nå sin dotter från andra sidan? Maja Grå rycks in i en skoningslös dödsdans med skrämmande hemsökelser, häftig passion - och en gäckande mördare.
 
Böcker som även inbegriper konstnärer i form av målare verkar tydligen väcka något speciellt hos mig. Jag älskade hela Oxfordmiljön och även Majas och hennes vänners konstnärliga bestyr (den delen får mig att tänka på Siri Hustvedts Vad jag älskade som är en av mina absoluta favoritböcker). Det och även ett kriminaldrama fungerar väldigt bra för mig. Även det övernaturliga går också bra. Här får jag lite vibbar av Maisie Dobbs som löser mysterier med hjälp av det övernaturliga. Men Döden på en blek häst saknar myspyset som finns i böckerna om Maisie Dobbs. Den här var i mitt tycke inte heller lika obehaglig som Styggelsen även om det förekom en hel del obehagliga stunder. Men den här boken slutade jag inte läsa när det blev lite obehagligt vilket jag gjorde med Styggelsen - som jag dock avslutade. Det blev bara lite fler pauser i den.
 
Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar