torsdag 31 mars 2011

Bara betydelsefulla dör av Varg Gyllander

Det här är Varg Gyllanders andra bok i serien om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Rent privat har man hittills mest följt Ulf Holtz men jag hoppas att vi läsare kan få lära känna Pia Levin lite bättre också. Ibland undrar jag (om man ska generalisera) om kvinnliga deckarförfattare går mer in på privatlivet hos sina huvudpersoner än manliga deckarförfattare? Jag kan visserligen komma på flera som bryter mot min tanke (Mons Kallentoft t.ex).

Annars tyckte jag mer om den här boken som inte är lika föreläsande än den förra. Den förra var mer späckad med detaljer som fick mig att känna att delar var avskrivet från en faktabok (eller kopierat från wikipedia - om man ska vara lite mer modern).

Jag kommer definitivt läsa nästa bok (som redan finns ute).

Handling: Vinterhimlen färgas orange av tusen facklor. Under bedövande tystnad marscherar unga män i korta, glansiga jackor genom det lilla samhället som en gång om året förvandlas till skådeplats för den nynazistiska rörelsens viktigaste manifestation. Men i skogen väntar en man med ett uppdrag, och innan kvällen är över är en av nazisterna död.


Kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin dras in i en utredning som spretar åt alla håll, politiska och privata. Levin tvingas mot sin vilja att gräva i den döde nazistens förflutna och konfrontera otäcka familjehemligheter. Samtidigt blir frågetecknen alltfler: Vem är den rökande mannen vid mordplatsen, och vad händer egentligen bakom dörrarna i det ökända Örnnästet?


Holtz arbetar som vanligt med en blandning av noggrannhet och spontana infall. Gåtans lösning ligger fortfarande långt borta, men julen kommer allt närmare och Holtz kämpar med sina ensamhetskänslor. Hans kärlekshistoria med den unga praktikanten Nahid sätter spår och får honom att begå ett fatalt misstag.

4 kommentarer:

 1. Oj vad mycket böcker du läser. Tycker också om att läsa men det blir allförofta allförsällan :)
  Kom förbi här av en slum och ville säja hej!
  /Y

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte också bättre om denna än om den första (även om jag gillade den också). Och jag tänker också läsa trean!

  SvaraRadera
 3. Yohanna: Ja, det blir några böcker per år. Jag skulle gärna vilja läsa ännu mer men är ändå nöjd med det jag hinner.

  Boksnoken: Fast trean får nog vänta till den kommer på pocket. Dels för att jag har så många andra att läsa och dels för jag inte tycker den är värd kostnaden för en inbunden.

  SvaraRadera
 4. Jag väntar också på pocket, har ju de två första i pocket så då vill jag ha trean i samma format :-). Och jag har också en och annan bok som väntar i läshögen... :-D

  SvaraRadera