fredag 28 oktober 2011

Den hemliga gästen

Boken är skriven av en hemlig recensent på DN:s krogkommission som jag är rätt säker på är en kvinna. Författaren ger en rejäl lektion i hur en restaurang fungerar och vad för saker som ska göra dig misstänksam.

Man får också lära oss vad olika klassiska rätter ska innehålla och vad de inte ska innehålla som t.ex toast Skagen. Jag roades när författaren skriver om menyerna och att grissida från Dompta gård låter mycket godare än anonymt sidfläsk. I våras var jag inne i Stockholm och åt just fläsk från Dompta gård på hotell Reisen.

Författaren går in på olika trender som varit under olika tidsperioder i restaurangbranschen och även olika nutida kök i världen som t.ex det klassiska franska köket, Japan, Kina, Italien mm.

Det kommer också ett rejält kapitel om vin. Här tappade jag tyvärr intresset ett tag för det är svårt att ta till sig den typen av kunskaper bara så där.

Ibland blir boken lite väl faktaspäckad och det är svårt att upprätthålla intresset (i synnerhet när man har sovmorgon och blir mer och mer hungrig när man läser). Det som är roligt att läsa om är verkliga händelser som författaren varit med om eller historier om olika kändiskockar där jag känner igen förvånansvärt många namn.

Jag lånade den här som en e-bok från biblioteket och var först lite besviken eftersom jag förväntade mig att det skulle vara mer om olika saker författaren varit med om än fakta. Men nu när jag läst hela så är jag trots allt nöjd. Jag har fått läsa om en hel del intressanta episoder och även lärt mig en del. Men jag kommer att behöva köpa den här boken och läsa utvalda stycken då och då för att kunna ta till mig mer av all kunskap som faktiskt finns där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar