lördag 17 december 2011

Eldvittnet av Lars Kepler

Keplers tredje deckare om Joona Linna!


Handling: Flora Hansen kallar sig för spiritistiskt medium och har i många år försörjt sig på att låtsas att hon kan tala med de döda. En kväll i augusti läser hon på löpsedlarna om ett fruktansvärt mord som skett på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Flora Hansen bestämmer sig för att ringa polisen och hävda att hon har kommit i kontakt med den dödas ande. Den tekniska undersökningen pekar entydigt på att mördaren är en av de intagna, en snäll och tystlåten flicka som rymde från anstalten samma natt som mordet skedde. När Joona Linna börjar undersöka hennes förflutna visar det sig att hon inte alltid varit så snäll. 

Joona Linna befinner sig i en speciell sits i det här fallet. Han utreds för tjänstefel och får bara agera som åskådare. En åskådare som gör sig mer och mer impopulär av polisen som utreder morden på den slutna anstalten.

Jag är väldigt kluven över vad jag egentligen tyckte om den här boken. Periodvis hade den väldigt bra fart och hög spänning och periodvis stannade den av och kändes mer som en långsam transportsträcka. Nu när jag är klar med boken förstår jag mer vad som var vitsen med vissa partier. Så allt binds ihop. 

Det är trevligt att få veta mer om Joona Linna men historien känns samtidigt rätt spektakulär och kommer med stor sannolikhet fortsätta i nästa bok.

Trots att Kepler inte är någon storfavorit så lär jag ändå läsa eller lyssna på nästa bok. Jag tycker egentligen att de är lite för brutala och jag vissa saker stör jag mig väldigt på. Men de är inte tråkiga så därför lär jag fortsätta läsa/lyssna ett tag till.

Jonas Malmsjö är uppläsare och gör ett bra jobb. 

2 kommentarer:

  1. Jag har fortfarande inte kommit mej för att läsa Paganinikontraktet, trots att jag gillade Hypnotisören. Det är bara en fråga om tid...

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: För mig har Keplers böcker passat bra att lyssna på eftersom det händer rätt mycket - kanske lite väl mycket ibland bara. Sen är ju dessutom en finne huvudpersonen :-).

    SvaraRadera